Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 4000 са съмнителните преписки за българско гражданство

Министерство на правосъдието
Снимка: Ани Петрова

Близо 4000 са съмнителните преписки за българско гражданство. Това стана ясно на първото заседание на временната комисия, която проверява дейността на руския гражданин Глеб Мишин. Налице са данни за евентуално неправомерно предоставяне на българско гражданство.

В хода на първото заседание на комисията бе решено да се проведе изслушване на отговорните лица, които имат отношение към Съвета по гражданство от Министерството на правосъдието, както МВР, ДАНС и Съвета по сигурността към МС.

Борислав Ганчев, началникът на кабинета на министъра на правосъдието Атанас Славов, увери, че Министерството на правосъдието ще окаже пълно съдействие в процеса.

Бе посочено, че през миналата година близо 4000 преписки са извадени от извършване на допълнителна проверка заради съмнения за подправени документи.

"От началото на мандата на министър Славов сме дали 8 сигнала за общо 78 лица, при които е установено такова несъответствие. Имаме констатирани още над 100 лица. Материалите по отношение на техните решения ще бъдат присъединени към висящите производства в прокуратурата".

Системата за даване на гражданство е върху изкушаващи корупционни моменти, коменитра и Тома Биков от ГЕРБ.

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна