Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Италия се провежда 24-часова стачка в държавния и частния сектор

Снимка: Ройтерс

В Италия се провежда 24-часова стачка в държавния и частен сектор срещу военните конфликти в ивицата Газа и Украйна, както и за подобряване условията на труд и заплащане. В Пиза и Флоренция полицията разпръсна брутално несъгласувани мирни пропалестински шествия на ученици и студенти, като има и ранени.

В Пиза демонстрантите не са били допуснати да направят митинг на един от площадите в града, а във Флоренция да стигнат до американското консулство. Ранени протестиращи в Пиза са потърсили лекарска помощ, а от общинският съвет осъдиха случилото се наричайки го "насилие извън контрол".

Опозиционните политически сили – Демократическата партия,  "Пет звезди" и други, поискаха вътрешния министър Матео Пиантедози да даде обяснения за случилото се в парламента.

В Рим, пред министерството на транспорта се състоя протестен митинг, организиран от базовия синдикат Cobas, който е един от организаторите на стачния ден.

Негов представител каза за "Медиасет":

"Докато фирмите, както стана при последната среща с министъра, не проявят интерес за създаване на кръгла маса с нас от базовите синдикати, не ни остава друго освен да стачкуваме".

В национален план стачката се отрази по различен начин в цялата страна, най-осезаемо в обществения транспорт и обслужване.

Протестът продължава в събота, 24-ти февруари, с голямо шествие и митинг в Милано. 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна