Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американските военни проследяват балон, летящ на голяма надморска височина над западните щати

Американски военни прибират останките от сваления балон край Мъртъл бийч, Южна Каролина, 5 февруари 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ проследяват балон на голяма надморска височина, летящ над западната част на страната, казаха неназовани американски служители пред телевизия CBS News. Военни самолети са забелязали балона и са установили, че не представлява заплаха, но неговият произход и цел все още са неизвестни, посочиха ще те.

Източници, запознати с въпроса, които говориха при условие за анонимност, казаха, че в петък балонът се е носил на изток. По-рано през деня един служител каза, че балонът е над Колорадо. Неговото присъствие предизвика безпокойство, което накара американските военни да изпратят самолети да го проучат.

Развитието на събитията идва една година, след като напрежението между САЩ и Китай достигна нови висоти, когато китайски балон, носещ сложно шпионско оборудване, прелетя над континенталната част на САЩ в продължение на няколко дни.

Китайското външно министерство твърдеше тогава, че балонът е бил предназначен да събира метеорологични данни и се е "отклонил далеч от планирания курс" поради силни ветрове. В крайна сметка американските военни го свалиха край бреговете на Южна Каролина на 4 февруари 2023 г. и извадиха останките.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени