Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руснаци и украинци, живеещи в Кипър, отбелязват годишнината от началото на войната в Украйна

Снимка: Pixabay

Руснаци и украинци, живеещи в Кипър, отбелязват днес с поредица от митинги и протестни шествия втората годишнина от началото на пълномащабната война на Русия в Украйна. "Две години терор" е надсловът на антивоенните прояви, организирани от обединението "Демократична общност на руснаците в Кипър". Те ще се проведат в четирите големи града на страната - Никозия, Лимасол, Ларнака и Пафос.

Руснаците в Кипър настояват за "незабавно прекратяване на войната, освобождаване на окупираните територии и връщане на всички руски войници по домовете им", а също се обявяват за "Русия без Путин и путинизъм", се подчертава в съобщението им.

Под лозунгите "Русия е терористична държава" и "Русия убива Украйна" преминават акциите днес на украинската диаспора на острова. На митинг на централния площад в Никозия и на шествия в Ларнака, Лимасол и Пафос нейните представители ще призоват цивилизования свят да не допуска да продължава гибелта на мирни хора и деца, се казва в тяхното обръщение.

Кипър е една от страните в ЕС с най-висок дял бежанци от Украйна, получили статут на временна закрила, спрямо населението - 21 души на 1000 жители, показват обявените през януари данни от Евростат.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна