Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на Г-7 обещаха да подкрепят Украйна "толкова дълго, колкото е необходимо"

Снимка: Ройтерс

Лидерите на страните от Групата на седемте (Г-7) обещаха в събота да подкрепят Украйна "толкова дълго, колкото е необходимо" във войната й срещу Русия, и заявиха, че ще търсят начини да накарат Москва да плати за нанесените щети от нейната инвазия, съобщава Ройтерс.

Лидерите на Г-7 проведоха видеоконференция с украинския президент Володимир Зеленски, за да отбележат втората годишнина от руската инвазия в Украйна, която отне живота на десетки хиляди хора, остави опустошение земи и разруши икономиката на страната.

"Докато Украйна навлиза в третата година от тази безмилостна война, нейното правителство и нейният народ могат да разчитат на подкрепата на Г-7 толкова дълго, колкото е необходимо“, се казва в изявление на лидерите от Групата на седемте.

"Ние оставаме убедени, че можем да гарантираме Украйна в борбата ѝ за нейното бъдеще. Ще помогнем на Украйна да посрещне своите спешни нужди от финансиране", посочиха още лидерите на Г-7.

В изявление лидерите казаха, че "увеличаваме нашата помощ за сигурността на Украйна и увеличаваме нашите възможности за производство и доставка", както и че ще работят, за да помогнат на Киев "да посрещне спешните си нужди от финансиране и да помогне на други уязвими страни, силно засегнати от въздействията от войната на Русия".

От Г-7 приветстваха допълнителната помощ, обещана от Европейския съюз, Япония и Канада, и призоваха за "одобрението на допълнителна подкрепа за запълване на оставащия бюджетен дефицит на Украйна за 2024 г."

Украинският народ "доказа волята си да победи военната машина на президента Путин", се казва още в изявлението. "Оставаме убедени, че можем да гарантираме, че народът на Украйна ще надделее в битката за своето бъдеще и ще помогнем за изграждането на цялостен, справедлив и траен мир".

Те посочиха, че руските суверенни активи, намиращи се на запад, ще останат замразени, докато Москва не платите щетите, нанесени на Украйна. Техните министри трябва да проучат всички пътища за използване на тези руски активи, като за това трябва да се доклада до срещата на Г-7 през юни.

Лидерите на Г-7 също така се ангажираха да продължат да предприемат стъпки за ограничаване на бъдещите енергийни приходи на Русия, както и да попречат на развитието на нейни енергийни проекти.

Цялото изявление на лидерите на Г-7 може да видите ТУК.

"Ние си връщаме това, което ни принадлежи, и със сигурност ще накараме системата на Путин да плати подходящата цена за всяко руско зло", каза от своя страна Зеленски по време на разговора, отбелязва Блумбърг.

Той подчерта спешността от получаване на незабавна военна помощ.

Съюзниците на Украйна обещават да увеличат военната си помощ и капацитета си за доставка на оръжия, тъй като боевете тази пролет се засилват, но нарастват притесненията относно постоянния ангажимент за подпомагане на Киев, докато войната продължава.

Лидерите на Г-7 също така отдадоха почит и на "изключителната смелост" на руския опозиционер Алексей Навални, който беше един от най-страшните противници на Путин. 47-годишният Навални почина в затвора миналата седмица.

В изявлението на Г-7 се призовава руското правителство да обясни обстоятелствата около смъртта му, да освободи всички "несправедливо задържани затворници" и да спре преследването на политически опоненти. Лидерите на Г-7 обещават "да потърсят отговорност от виновните за смъртта на Навални".По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна