Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катар обяви планове за разширяване на добива от най-голямото находище на природен газ в света

Министърът на енергетиката на Катар Саад ал-Кааби
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Катар обяви нови планове за разширяване на добива от най-голямото находище на природен газ в света, заявявайки, че ще увеличи капацитета до 142 милиона тона годишно преди 2030 г., предава АФП Новото разширение на North Field, наречено „North Field West“, ще добави още 16 милиона тона втечнен природен газ годишно към съществуващите планове за разширение, каза министърът на енергетиката на Катар Саад ал-Кааби на пресконференция. 

„Последните проучвания показват, че Северното поле съдържа огромни допълнителни количества газ, оценени на 240 трилиона кубични фута, което повишава обема на газовите резерви на Катар от 1760 (трилиона) до над 2000 трилиона кубически фута“, каза Кааби, който също оглавява държавна фирма QatarEnergy. Тези резултати "ще ни позволят да започнем разработването на нов проект от западния сектор на North Field с производствен капацитет от около 16 милиона тона годишно", каза той. Това ще увеличи производствения капацитет на Катар до 142 милиона тона, след като "новото разширение приключи преди края на това десетилетие" - почти 85% увеличение от настоящите нива на производство, добави Кааби.

Шефът на QatarEnergy каза, че фирмата "незабавно ще започне" с инженерни работи, за да гарантира, че разширението ще завърши навреме.

Катар е един от най-големите производители на втечнен в света заедно със САЩ, Австралия и Русия. Азиатските страни, водени от Китай, Япония и Южна Корея, са основният пазар за катарски газ, но търсенето нарасна и от европейските страни, след като войната на Русия срещу Украйна постави доставките под съмнение. 

Последните планове за разширяване следват вълна от съобщения за дългосрочни сделки за доставка на газ от Катар. По-рано този месец Катар заяви, че ще доставя 7,5 милиона тона годишно за 20 години на индийската Petronet, като първите доставки се очакват от май 2028 г. 

А в края на януари QatarEnergy обяви сделка с базираната в САЩ Excelerate Energy за доставка на Бангладеш с 1,5 милиона тона годишно за 15 години. Миналата година Катар сключи сделки с китайската Sinopec, френската Total, британската Shell и италианската Eni.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна