Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хизбула" съобщи за ракетна атака срещу израелска база

Плакат с надпис "Ние сме с теб, Газа" е издигнат до знамето на "Хизбула" по време на шествие в знак на солидарност с палестинците.
Снимка: АП/БТА

Радикалната ливанска групировка "Хизбула" съобщи днес, че е предприела масирана ракетна атака срещу израелска база за въздушно наблюдение в отговор на израелски удар, който до днес е бил най-дълбоко в територията на Ливан, предаде Ройтерс.

Израелски самолети удариха в долината Бекаа в понеделник, причинявайки смъртта на поне двама членове на "Хизбула".

Израелската армия съобщи, че е атакувала противовъздушната отбрана на "Хизбула" в района в отговор на свалянето на израелски дрон, който подкрепяната от Иран групировка каза, че поразила с ракета земя-въздух по-рано в понеделник.

В отговор на ударите в Бекаа "Хизбула" твърди, че изстреляла 60 ракети в понеделник срещу израелската база в окупираните Голански възвишения. Днес отново е предприета атака.

Размяната на удари бележи засилване на най-сериозната конфронтация между "Хизбула" и Израел от войната им през 2006 г., което увеличава опасенията от потенциална ескалация и разрастване на конфликта в Газа към други части от региона.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна