Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 21 март, в кино-театър "Влайкова", е премиерата на документалния филм "Нашият квартал "Цар Иван Асен II"

Софийският квартал, в който можеш да излезеш без пари и да си купиш всичко

На 21 март, от 19.00 ч., в кино-театър "Влайкова", ще се състои премиерата на документалния филм "Нашият квартал "Цар Иван Асен II". Лентата показва историята и настоящето на един от най-старите софийски квартали - около улица "Иван Асен II".

И до днес там живеят много известни българи, а мястото от "Трета извънградска част" през годините се е превърнало в една от най-хубавите махали в София.

Автор и режисьор на "Нашият квартал "Цар Иван Асен II" е Олег Ковачев. Пред Радио София той сподели, че е това е най-дълго правеният от него филм.

„Започнах го в края на 2019 г., през 2020 г. ме спря Covid, тъкмо бяха набрал скорост, хора, с които да работя, приятели от махалата. Цялата година рухна, тъй като никой не искаше да се снима и тъй като нямах краен срок, другите ми ангажименти трябваше да се свършат първи – направих няколко други филма. Миналата година лятото се хванах здраво, направих го, вече е готов – монтиран и завършен“, обясни Олег Ковачев.

Той добави, че за годините, през които е правил филма, е събрал много документална информация за квартала, която е заснел в лентата.

„Получи се един филм, в който вкарах цялата емоция, която аз лично нося, тъй като последните 64 години от живота си съм ги изкарал тук и съм много щастлив от това. Във филма има малко история, малко настояще и малко благодарност към тези, които са били преди нас, защото махалата продължава да е жива. Тук сме като едно малко село, въпреки че хората много се смениха, има една общност. Както една от участничките във филма казва – „тук е единствената махала в София, където можеш да излезеш без пари и да си купиш всичко“, защото всички се познават“, споделя Олег Ковачев.

Освен сегашните жители на квартала, във филма зрителите ще видят снимки от бомбардировките над София по време на Втората световна война и много архивни кадри.

Прожекцията на 21 март ще бъде благотворителна, а събраните средства ще бъдат предоставени на читалище "Антон Страшимиров –1926".

Олег Ковачев добави, че ако филма предизвика интерес, ще бъдат обявени и нови дати за прожекцията му.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени