Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студенти и докторанти на НМА - на тур при 9 средни музикални училища

Снимка: НМА

Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" (НМА) започва нов проект, в който са заложени три тура със срещи и концерти в училищата по изкуства на 9 български града - Бургас, Варна, Котел, Плевен, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Широка Лъка.

Фокусът на музикалните срещи са учениците в начален и среден етап на образование, които развиват дарбите си в сферата на класическата и народната музика, като класна или извънкласна форма на обучение.

Чрез концертите, включващи 4 разнообразни програми, проектът "Музика, образование и бъдеще - ръка за ръка" ще даде творчески тласък на едни от най-изявените студенти и докторанти във Вокалния и Инструменталния факултет на Академията.

Заключителният концерт е на 29 март от 18:00 часа в НМУ „Любомир Пипков“ в София.

"Този проект всъщност не е нов за Академията. И в предишни години сме били много активни в това отношение – да комуникираме със средните училища от страната, но за пръв път фонд „Култура ни подпомага – отбеляза БНР-Радио София проф. Сава Димитров, ректор на НМА. – Наши студенти и докторанти ще бъдат тези музиканти, които ще се представят в училищата. Това само по себе си показва начина, по който ние се отнасяме към младите, към бъдещите ни студенти. Искаме да им покажем, че пътят, който им предстои, макар и дълъг, всъщност е осеян с едни приятни и смятам изключително полезни активности, различни от обучението.“

Проф. Димитров подчерта, че от Министерство на културата трябва да гледат на възпитаниците на средните музикални училища като на наистина важен ресурс. Това са бъдещите ценни творци за всички онези институции, които управлява културното ведомство - оперите, филхармониите, музикалните театри, всяка музикална сцена, за екипите, които подпомагат реализацията на спектакъл, дори на предаване в радиото.

"Проекти като "Музика, образование и бъдеще - ръка за ръка" не бива да са изключение, да са единични случаи, а редовна практика", допълни ректорът на НМА.

Чуйте разговора на Лили Големинова.

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна