Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лили Иванова с концерт в легендарната зала "Флаже" в Брюксел

Участието е по покана на евродепутата Илхан Кючюк

Лили Иванова
Снимка: Ани Петрова

Примата на българската поп музика Лили Иванова ще изнесе концерт в легендарната зала "Флаже" в Брюксел на 6 март. Събитието е по покана на евродепутата Илхан Кючюк.

В Европейския парламент ще бъде представена фондацията на Лили Иванова, като целта е популяризиране на българската музика и култура

Белгиецът Дидрик де Схатцен, генерален секретар на европейската либерална партия АЛДЕ, е страстен пианист и почитател на хубавата музика. Около организацията на концерта той открива и Лили Иванова, нарича я "Тина Търнър на Източна Европа": 

"За мен културата е много важна. Работя за това да направим Европейския съюз по-силен, но по-силен Европейски съюз не е само Шенген, например, но и култура. Културата е това, което ни обединява. Присъствието на Лили Иванова тук, на място, където са изнасяли концерти Жак Брел и много други легенди, означава създаване на връзки между държавите и това всъщност е целта на моята работа. Това е, което прави и Илхан Кючюк като съпредседател на АЛДЕ, да обединява хората в Европа, а културата е съществен елемент от това". 

Идеята за концерта на Лили Иванова във "Флаже" се заражда случайно. 

"Една сутрин, когато пътувах за поредното политическо мероприятие, реших да проверя основните новини през деня. Влязох в сайта "Епицентър" и видях, че Валерия Велева е направила голям репортаж за това какво иска да направи Лили Иванова с всичко, което притежава - и материално, и спомени. Разбрах, че идеята е да направи фондация. Бях впечатлен от историята ѝ. Винаги съм се впечатлявал от политическа гледна точка, когато американските президенти след края на своята кариера са учредявали фондации. И реших да звънна на Валерия Велева, за да може фондацията на Лили Иванова да придобие по-голяма популярност и европейско измерение тук, в Брюксел", сподели Илхан Кючюк.

И допълни: 

"Смятам, че Лили Иванова е България. Там, където е нейното име, е името на България. Така съм го възприемал винаги. Искам да направя възможното за този концерт да чуят повече хора - да бъде отразен от международните медии, да дойдат посланици, да дойдат хора, които ценят културата и изкуството, изобщо, да видят, да чуят и да се поклонят пред огромния талант на Лили Иванова". 

Голяма част от билетите за концерта вече са продадени. На 6 март почитателите на примата на българската музика ще чуят хитове като "Щурче", "Панаири", "Детелини", "Ветрове", "Камино", както и най-новата ѝ песен "Два белега". На сцената до Лили Иванова ще бъдат нейните музиканти от "Ли оркестра". 

През 80-те години белгийските обществени радио и телевизия се местят от "Флаже", а пред 90-те започна мащабна реставрация на сградата. Известни общественици, меценати и бизнесмени обединяват усилия и средства, да за реставрират изключителното културно наследство. За първи път в историята на страната 30 белгийски компании работят заедно, за да спасят архитектурния шедьовър и да го възстановят в първоначалния му блясък. Типичният стил арт деко от фасадата е запазен и вътре. Световноизвестни пианисти, джаз изпълнители и други артисти предпочитат "Флаже" не само за концерти, но и за студийни записи.

Интервю на музикалния редактор в програма "Хоризонт" Жени Монева с евродепутата Илхан Кючюк можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна