Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

TotalEnergies: Очаква се търсенето на LNG от Китай и Европа да нараства през 2024 г.

Tанкер за втечнен природен газ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Глобалното търсене на втечнен природен газ (LNG) ще нарасне през 2024 г. с оглед завръщането на пазара  на най-големия купувач в лицето на Китай и очакваното повишение на потреблението в Европа, заяви в сряда един от висшите служители на енергийната компания TotalEnergies.

"Търсенето на LNG продължава да расте, като Китай се завръща на пазара, но все още не е на нивото от 2021 г.", заяви по време на индустриална конференция старши вицепрезидентът на поделението на компанията Asia Pacific Exploration & Production Томас Морис.

"С Европа, която е нов и голям пазар, това търсене ще продължи да расте. В същото време новите капацитети няма да бъдат пуснати в този много кратък срок, така че това ще продължи да оказват малък натиск върху цените и тяхна волатилност", отбеляза Морис.

През миналата седмица азиатските спот цени на втечнения природен газ достигнаха най-ниските си нива от близо три години, тъй като слабото търсене в Азия и Европа натежа на пазара. По същото време цените на LNG фючърсите в Европа удариха на 23-и февруари дъно около 22,32 евро за мегаватчас - най-ниско ценово ниво от май 2021 г. насам.

Спадът на цените обаче стимулира вносителите на LNG от пазари като Китай и Индия да увеличат спот покупките.

Търговската активност се повишиха на фона на ниските цени, отбеляза и вицепрезидентът на енергийния гигант Petronas Шамсаири М Ибрахим в кулоарите на същата конференция.

"Това повишаване вече започна в Китай", каза той, добавяйки, че ще има повече възможности за закупуване от страна на чувствителни към цените купувачи в Азия.

"Но пазарът все още е затегнат. Ако нещо се случи с производството, ще видим ценови скок", каза Шамсаири, визирайки вероятно като риск за пазара в Европа неочаквани прекъсвания на доставките от Норвегия.

Междувременно в началото на търговията в сряда цените на природния газ в Европа бележат известно  повишение, като мартенските фючърси на нидерландския газов хъб TTF поскъпват с 2%, доближавайки 25 евро за мегаватчас. Това представлява повишение за четвърта поредна сесия на търговия от близо  3-годишното дъно от миналата седмица около 22,32 евро/MWh.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


Прогнозите обаче са, че температурите на стария континент ще останат над сезонните норми до средата на март, намалявайки нивата на теглене на синьо гориво от газохранилищата, които в момента са запълнени на много висока нива за този период на годината.

В цяла Европа запасите от газ са на ниво от 63,48% - най-високият запълнен капаците от най-малко 2011 г., като в Германия газохранилищата са запълнени на 69,85%, в Италия на 58,02%, а във Франция - на 45,89%.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени