Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС има възможност да постигне своите цели до 2030 г. за вятърна енергия

Снимка: windeurope.org

Благодарение на нарастващите инвестиции и ускореното издаване на разрешителни, Европейският съюз може и да е способен да постигне целите си за 2030 г. за инсталиране на източници на вятърна енергия, ако допълнително ускори изграждането на капацитет, се посочва в нов доклад на секторната асоциация WindEurope, цитиран от Ройтерс.

Европа вече инсталира нов капацитет за вятърна енергия в размер на 18,3 гигавата (GW) през 2023 г., като 27--те страни членки на ЕС инсталираха общо 16,2 GW, което е рекордно количество, но само половината от това, което трябва да се изгради, за да може да постигне целите си за климата и енергията до 2030 г., посочва WindEurope.

Асоциацията очаква в цяла Европа да се инсталират нови вятърни мощности за 260 GW през периода 2024-2030 г., като само в рамките на 27-те членки на ЕС се очаква да бъдат инсталирани вятърни мощности за общо 200 GW или средно на година по 29 GW, което обаче е с около 4 GW по-малко от необходимото 33 GW средно годишно увеличение на новия капацитет за вятърна енергия за достигане на целта за 2030 г. от 425 GW инсталирани мощности за вятърна енергия.

Към момента WindEurope вижда, че за амбициозната цел на ЕС от 425 GW не достигат около 30 GW, с което да бъде постигнато целевото ниво от 42,5-процентен дял на възобновяемата енергия.

"Но нещата се подобриха през 2023 г. и перспективата е по-оптимистична, отколкото беше миналата година", се казва в доклада на асоциацията.

Според WindEurope "европейската вятърна индустрия сега е в по-силна позиция, отколкото беше преди година", но асоциацията отбеляза, че "Европа се отказа от разрешаването на нови вятърни паркове на сушата, главно благодарение на новите правила на ЕС за разрешителни".

Миналата година ЕК представи Европейския план за действие по отношение на вятърната енергия, за да помогне на разклатената вятърна индустрия на блока да се върне на пътя на растеж, което да помогне за ускоряване на целите на съюза за декарбонизация. Пакетът включва бързо издаване на разрешителни, подобряване на тръжните системи в целия ЕС и улесняване на достъпа до финансиране от ЕС.

"Издаването на разрешителни се подобри благодарение на новите правила на ЕС. Инвестициите се увеличават. Рекордни обеми са предложени на търг или са започнали да се строят. А правителствата се ангажираха с Пакета за вятърна енергия и Хартата за укрепване на европейската вятърна енергийна индустрия", посочи главният изпълнителен директор на WindEurope Джайлс Диксън, цитиран от Ройтерс.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна