Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поскъпва към 4-месечни върхове

Петролните фючърси поскъпват към 4-месечни върхове през втората половина на търговията в сряда на фона на засилващи се очаквания, че на срещата в началото на март картелът ОПЕК+ може да удължи досегашното доброволно съкращаване на производството и през второто тримесечие на 2024 г.

Агенция Ройтерс цитира неназовани източници, според които производителите от ОПЕК и техните съюзници, начело с Русия, известни общо като ОПЕК+, ще удължат досегашното споразумение за намаляване на производството поне до срещата на министерско ниво през юни, като целта е да подкрепят стабилността на петролния пазар.

През ноември 2023 г. страните-членки на ОПЕК+ се съгласиха на доброволни съкращения на петролното производство с общо 2,2 млн. барела на ден през първото тримесечие на 2024 г., като Саудитска Арабия удължи доброволното си съкращаване от 1 млн. барела на ден.

В същото време продължават опасенията, свързани с геополитическия конфликт в Близкия изток, тъй като преговорите за прекратяване на огъня между Израел и "Хамас" остават доста несигурни, а бунтовниците хути в Йемен продължават да вредят на корабоплаването в Червено море.

Към 17.00 часа българско време фючърсите на петрол Брент се повишиха за кратко до 84,32 долара за барел, достигайки най-високо ценово ниво от 7-и ноември 2023 г., преди да върна малко под 84,00 долара.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


Фючърсите на американския лек суров петрол пък поскъпнаха до 79,58 долара за барел за пръв път от 30-и ноември 2023 г.

Междувременно американската администрация за енергийна информация (EIA) отчете преди малко нарастване на търговските запаси на суров петрол с 4,2 млн. барела до 447,2 млн. барела през последната седмица до 23-ти февруари.

Така запасите в страната достигнаха около 1% под петгодишната средна стойност за това време на годината.

На входа на американските рафинерии пък са постъпвали средно 14,7 млн. барел суров петрол на ден, което е увеличение от 100 хил. барела в сравнение с предходните седем дни, а самите рафинерии функционират с 81,5% от работния си капацитет.

Производството на бензин пък е нараснало през последната седмица средно с 9,4 млн. барела на ден.

Солидното нарастване на петролните складови запаси в САЩ през последната седмица може да ограничи поне временно настоящото ново поскъпване на черното злато. 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна