Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бивш британски инспектор нарича защитата на границите на Великобритания "неефикасна и неефективна"

Бившият британски независим инспектор за границите и имиграцията Дейвид Нийл нарича защитата на границите на Обединеното кралство "неефикасна и неефективна" в доклад, който е бил задържан от правителството девет месеца, преди да бъде публикуван. Дейвид Нийл е установил, че вратите за електронни паспорти на летищата се обслужват от "разсеяни и стресирани" служители, които нямат основно оборудване за комуникации. Обвинението е в един от общо 13 доклада, изготвени от Нийл, който беше уволнен миналата седмица. 

Депутатите разкритикуваха забавянето на публикуването на докладите, защото нормалната практика е това да става до 8 седмици. 

Инспекторът беше освободен, след като подробности от разкритията му се появиха във вестниците. Преди близо две седмици "Таймс писа за разкритието на Нийл, че голяма част от чуждестранните работници злоупотребяват с визовите правила на Обединеното кралство, като работят нелегално в други индустрии, поради безхаберието на вътрешно министерство. 

Други два доклада за използването на хотели за настаняване на непридружени деца и семейства, търсещи убежище, твърдят, че не са извършени "основни проверки" на хотелския персонал. Споменава се и за "хаотично отношение" към афганистанците, дошли на Острова след като талибаните превзеха Кабул през 2021 година. Министърът на вътрешните работи в сянка Ивет Купър обвини Министерството на вътрешните работи, че се "опитва да скрие констатациите в докладите".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна