Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МАЕ: Глобалните енергийни въглеродни емисии достигнаха рекордно ниво през 2023 г.

Снимка: iea.org

Глобалните емисии на въглероден диоксид (CO2), свързани с енергетиката, достигнаха през миналата година рекордно високо ниво, което беше отчасти причинено от увеличеното използване на изкопаеми горива в страни, където сушите възпрепятстваха производството на водноелектрическа енергия, съобщи в петък Международната агенция по енергетика (МАЕ) в своя последен доклад, цитиран от Ройтерс.

Според агенцията, през следващите години ще са необходими резки съкращения на емисиите на CO2, главно от изгарянето на изкопаеми горива, ако трябва да бъдат постигнати целите за ограничаване на глобалното повишаване на температурите и предотвратяване на внезапното изменение на климата.

"Далеч от бързо намаляване, което се изисква за постигане на глобалните климатични цели, определени в Парижкото споразумение, въглеродните емисии достигнаха нов рекорд", се казва в доклада на МАЕ, като глобалните вредни емисии от енергия са се увеличили през 2023 г. с 410 милиона тона, или 1,1%, до 37,4 милиарда тона.

Глобалното разширяване на чистите технологии като вятърни, слънчеви и електрическите превозни средства помогна за ограничаване на растежа на емисиите, който беше с 1,3% през 2022 г. Но рестартирането на китайската икономика след коронавирусната пандемия, увеличеното използване на изкопаеми горива в страни с ниско производство на водна енергия и възстановяване на авиационния сектор доведоха до цялостно покачване на вредните емисии, се казва в доклада на МАЕ.

Според него, ходовете за заместване на загубеното водноелектрическо производство поради екстремни засушавания представляват около 40% от увеличението на емисиите, или 170 милиона тона CO2.

"Без този ефект емисиите от глобалния електроенергиен сектор щяха да намалеят през 2023 г.", посочва МАЕ.

Свързаните с енергията вредни емисии в Съединените щати са намалели през 2023 г. с 4,1%, като по-голямата част от намалението идва от електроенергийния сектор, сочи още докладът на МАЕ.

В същото време вредните енергийни емисии са намалели в Европейския съюз с почти 9% през миналата година, водени от скок в производството на енергия от възобновяеми източници и спад в производството на електроенергия както от въглищни, така и от газови централи.

В Китай въглеродните емисиите от енергия пък са се увеличили с 5,2%, като търсенето на енергия нараства, докато страната се възстановява от свързаните с Covid-19 строги локдауни, посочва МАЕ в последния си доклад, но се допълва, че Китай също така е допринесъл с около 60% от глобалното повишение на слънчева и вятърна енергия, както и на електрически превозни средства през 2023 г.

Електрическите превозни средства в световен мащаб са представлявали всяка пета продажба на нови автомобили през 2023 г., достигайки 14 милиона, което е с 35% повече спрямо нивото от 2022 г., посочва МАЕ.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени