Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Залятата" от газ Европа може да разчита повече на Украйна за съхранение на синьото гориво

Снимка: Ройтерс

Европа е готова да приключи отоплителния сезон с толкова много природен газ, че идеята за складиране на повече гориво в Украйна, за да се избегнат ценови трусове, става привлекателна, въпреки рисковете за сигурността на подобен ход, съобщава агенция Блумбърг.

ЕС стартира месец март със средна запълняемост на газохранилищата от над 62,5%, което е рекорд за това време на годината, според данни на Gas Infrastructure Europe (към 28-и февруари запълняемостта е 62,78%). Старият континент е към края на една изключително мека зима, която ограничи нуждите от горива и ще доведе до по-малък капацитет за запълване на газовите хранилища през летните месеци преди новия отоплителен сезон.

"Европейските хранилища са изложени на риск да бъдат изцяло запълнени преди началото на новия отоплителен сезон. С оглед на това европейските търговци трябва да използват плаващи хранилища или украинските складове. По-ниските летни цени спрямо зимните договори ще подпомогнат икономичността на използването и на двата вида газохранилища", посочват анализатори от Energy Aspects Ltd.

Плаващо съхранение, или практиката на задържане на втечнен природен газ на кораби за по-дълго време преди разтоварване, обикновено се използва, когато търговците очакват да могат да го продадат на по-високи цени на по-късен етап или когато обичайните подземни съоръжения са пълни.

Въпреки че през първата половина на петъчната търговия априлските фючърси на нидерландския газов хъб TTF се повишават с близо 3,5% към 25,70 евро за мегаватас, те остава на нива, смятани от повечето търговци за доста ниски след ценовия спад с над 20% от началото на годината. Договорите за доставка през лятото също паднаха през последните седмици, като фокусът се измести към април, който бележи официалния край на зимата за газовата индустрия.  Средните цени на газовите контракти за второто тримесечие също са около 25,70 долара за барал, а летните се търгуват в петък малко под 26 евро/MWh.

Графика на априлските газови TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


Междувременно Украйна предлага на търговци извън страната да резервират до 10 млрд. куб. метра от нейния капацитет за съхранение на природен газ тази година, според държавната нефтена и газова компания "Нафтогаз Украйна". Обемът, който може да бъде предназначен за чуждестранни компании, е около една трета от общия капацитет на страната и е на нивото от миналата година.

По-рано днес украинският заместник-министър на енергетиката Светлана Хринчук заяви, че към 1 март Украйна разполага с 8,5 млрд. куб. метра природен газ в складове. Тя беше цитирана от информационната агенция "Интерфакс-Украйна" да казва, че потреблението на газ е започнало да намалява значително поради необичайно меката зима в страната.

Трябва да се има предвид, че отдавана една от ключовите връзки при търговията с газ с Европа - Украйна разполага с повече капацитет за съхранение от всяка друга страна на континента, западно от Русия. Съхраненото гориво почти спадна до нула след инвазията на Русия, но се възстанови от миналата година, като компании, включително Shell Plc и DXT Commodities, използваха украинските съоръжения, съобщи преди време Блумбърг.

Междувременно в по-голямата част от Европа се очаква мекото време да продължи и в началото на март, което помага да се запазят по-ниските енергийни цени. Според метеоролози, анкетирани от Блумбърг, времето в най-големите пазари в региона - от Великобритания до Франция и Германия - ще бъде по-топло от обикновено през първите две седмици на месеца.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна