Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йелън: Г-7 все още работи по начините за използване на замразени руски активи в помощ на Украйна

Джанет Йелън, финансов министър на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати и техните съюзници ще продължат да търсят варианти за оползотворяване на замразените руски суверенни активи на стойност 300 млрд. долара, заяви американският финансов министър Джанет Йелън, след дни на сложни преговори, които не успяха да доведат до постигане на споразумение за подпомагане на военните усилия на Украйна.

В интервю за Ройтерс Йелън каза, че всяко едно действие ще се нуждае от "херметична" правна обосновка, която обаче се очерта като пречка в преговорите тази седмица в кулоарите на срещата на финансовите министри от Групата Г-20, чийто домакина е Бразилия.

Йелън каза, че е поискала от френския министър на финансите Брюно льо Мер да помогне за разработването на опциите, търсени от лидерите на Г-7, навреме за срещата на върха през юни, след като Льо Мер публично отхвърли мнението ѝ, че има правен случай за монетизиране на активите.

Представители на Г-7 се мъчат цяла година да решат какво да правят със замразените на запад руски суверенни активи, за да помогнат на Украйна. Дебатът се разпространи в обществеността по време на тазседмичната среща на Г-20, разкривайки дълбоки разделения между съюзниците от Г-7, отбелязва Ройтерс.

Междувременно Русия заплаши със сериозни ответни мерки, ако Западът конфискува нейните активи. Някои европейски държави се опасяват, че това може да създаде опасни прецеденти и да подкопае вярата в западните валути, въпреки че Йелън нарече масовия отказ от тези валути "много малко вероятен".

В интервюто за Ройтерс тя отбеляза, че макар някои европейци да са скептични относно изземването на активи, има опции като използването на активите като обезпечение за заеми и ново предложение за издаване на т.нар. "синдикиран заем", което тя описа като "интересна опция".

Брюно льо Мер

"Ще продължим да работим. Екипът на Брюно льо Мер работи с нашия. Призовахме го да ни помогне да измислим опции, опции, които можем да представим на лидерите на Г-7", посочи Йелън.

Тя каза, че лидерите на Г-7 са поискали от своите екипи "да предложат възможно най-много жизнеспособни опции и да анализират както ползите, така и разходите, свързани с тях", добавяйки, че не е ясно дали лидерите ще стигнат до такова решение на срещата си на върха в Италия през юни.

Йелън също така отбеляза, че е изключително важно да не се застрашава работата на белгийската клирингова къща Euroclear, която държи повечето блокирани руски активи. "Euroclear е безкрайно важна финансова програма и ние трябва да бъдем изключително внимателни да не правим нищо, което да застраши нейното функциониране", каза тя.

Министърът на финансите на САЩ остава убедена, че правната теория за "контрамерките" предлага силен аргумент за използване на стойността на руските активи, мнение, споделяно от много видни експерти. Съгласно международното право контрамерките предоставят законосъобразно средство за държавите да реагират на нарушения на техните права.

Същевременно Брюно льо Мер се аргументира за по-скромен подход, съсредоточен върху действията на Европейския съюз да използва т.нар. "неочаквани" печалби от замразените активи за генериране на приходи за Украйна. Вашингтон подкрепя идеята за данък върху неочакваните печалби, но иска да види дали са оправдани по-значителни действия.

Въпросът придоби все по-голямо значение, след като американска помощ за Украйна за 61 млрд. долара беше блокирана от ръководената от републиканците Камара на представителите на САЩ.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна