Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атакуваният преди време от хутите кораб "Рубимар" е потънал в Червено море

Снимка: Ройтерс

Товарният кораб "Рубимар", който беше изоставен в южната част на Червено море, след нападение на йеменските хути на 18 февруари, е потънал.

Това се казва в изявление на международно признатото правителство в Йемен, цитирано от Ройтерс.

Правителството на Йемен в изгнание, което е подкрепено от водената от Саудитска Арабия коалиция от 2015 г., каза, че "Рубимар" е потънал късно в петък, когато се е развила буря над Червено море. Плавателният съд беше изоставен 12 дни след атаката, въпреки че имаше планове да се опита неговото изтегляне до безопасно пристанище, предаде Асошиейтед прес.

Така "Рубимар" се превърна в първия кораб, който беше напълно унищожен като част от кампанията на йеменските хути срещу войната на Израел против "Хамас" в ивицата Газа, отбелязва АП.

Потъването на кораба идва в момент, когато когато корабоплаването през решаващия воден път за товари и енергийни пратки, движещи се от Азия и Близкия изток към Европа, е засегнато от атаките на хутите.

Вече много кораби се отклоняват от този най-кратък маршрут.

Самото потъване на кораба може да доведе до допълнителни заобиколни пътища и по-високи застрахователни цени за корабите, плаващи по водния път, което потенциално може да доведе до глобална инфлация и ще засегне хуманитарните доставки за региона, посочва още АП.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна