Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три нови видео подкаста към портфолиото на БНР

Продължавайки да работи за създаването на ново, оригинално съдържание за дигитална среда, Българското национално радио обогатява сега съществуващите видео поредици. 

От днес, 4 март (всеки първи понеделник на месеца), обществената медия, съвместно със "Стрей Шийп" ще реализира първата по рода си в България поредица, предназначена изцяло за глухи хора.

"Гласът на жеста" се реализира от екипа, който вече една година стои зад Новините на БНР на жестов език – Борис Бъндев, Александър Калинов и Красимирка Жечева.

Този иновативен подкаст на жестов език има за цел да обедини и информира както глухите хора у нас, така и чуващите, като предоставя привлекателен и достъпен начин за изразяване и споделяне на истории и информация.

Подкастът "Гласът на жеста" разглежда разнообразни теми, които са от значение за глухите хора и техните общности. Всяко издание включва различни социални теми - здраве, технологии, образование и бизнес, представени чрез жестов превод, а самата водеща Красимирка Жечева също е глух човек. Този подход гарантира автентичност на съдържанието и възможност за по-добро разбиране и включване на аудиторията.

Очаквайте първата серия на "Гласът на жеста" днес, в 20:30 часа:

От утре, 5 март, екипът от дирекция "Дигитални програми" на Българското национално радио започва да разработва видеопоредица, в която ще бъдат представени интересни, любопитни и по-слабо коментирани моменти от живота и дейността на най-известните български интелектуалци. Идеята на проекта е да чуем гласовете на тези личности, които се съхраняват в Архивния фонд на БНР.

Епизодите ще се излъчват два пъти месечно, във вторник (всеки първи и трети вторник на месеца), от 20:30 ч. в YouTube. 

Първата серия е “Говори... Елин Пелин”. Освен гласа на известния писател, определян като “певец на българското село”, потребителите ще чуят и неговия внук Елин Иванов и литературоведа доц. д-р Елка Димитрова от Института за литература на БАН.


Целта на поредицата е да обогати информираността на широката общественост за отделните личности и да бъде полезна както за образователната, така и за обучителната дейност в средното и висше образование у нас.

На 17 март пък започва съвместната реализация на психологическия подкаст "Двете страни на монетата". Негови автори са психологът Ани Владимирова и журналистът София Владимирова. Той ще се ротира на 2 седмици с другата успешна поредица на БНР – "Патрулът", съвместно със СДВР.

С новите попълнения портфолиото от видео подкасти на БНР се обогатява на 7, като през април обществената медия ще поднови и поредицата, която реализира съвместно с WWF България.

По публикацията работи: Екип на БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна