Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания призовава ЕС за по-твърда позиция по отношение на руския внос на втечнен газ

Снимка: Ройтерс

Испания поиска от Европейския съюз да заеме по-твърда позиция по отношение на вноса на руски втечнен природен газ (LNG), като бъде гарантирано, че страните членки могат да го блокират, ако доставките не бъдат пренасочени към съседите.

Доставките от Русия в страната са се удвоили след нахлуването в Украйна, за да съставляват приблизително една пета от вноса на газ миналата година. Докато ЕС скоро ще позволи на държавите-членки да блокират подобни потоци без използването на санкции, испанският министър на енергетиката Тереза Рибера каза, че не е ясно как ще работи инструментът.

"Трябва да гарантираме, че отговорът е ефективен", каза тя в интервю в кулоарите на срещата на енергийните министри на ЕС в началото на седмицата, предаде Блумбърг. "Моля, нека се опитаме да координираме как реагираме на това, както на спот пазара, така и на съществуващите договори", добави тя.

Засега Финландия - която първа предложи мярката, която ще влезе в сила през следващите седмици - е една от малкото страни, които ще използват забраната, според източник, цитиран от Блумбърг, запознат с въпроса. Финландският внос на руски газ е почти нулев.

За Испания и редица други европейски страни обаче, които са по-зависими от руските газови, планът поставя дилема. Повечето от техните доставки пристигат през белгийското пристанище "Зеебрюге" и една държава от ЕС, която блокира вноса, може просто да накара тези газови доставки да отидат другаде.

Необходими са също така и насоки за това как компаниите да се измъкнат от дългосрочните договори с Москва "вземи или плати" (take-or-pay), посочи Рибера, като същевременно им доказателства, че газът не се "преопакова" просто в друга трета страна.

Дебатът идва в критичен момент, когато ЕС се опитва да разбере не само дали може да елиминира последните оставащи газови потоци от Русия, но и дали страните, които са най-зависими от тези доставки, могат да намерят алтернативи. ЕС иска да се отърве напълно от руските изкопаеми горива до 2027 г., като Литва призова блокът да въведе законодателни мерки, за да гарантира, че дотогава руският газът ще спре да тече.

Комисарят по енергетиката на ЕС Кадри Симсон каза на страните членки на срещата на енергийните министри в понеделник, че блокът е отворен за предоставяне на насоки за спиране на руския внос на втечнен природен газ и активно ще насърчава използването на инструмента, след като бъде въведен, посочват лица, запознати с въпроса, предаде Блумбърг.

Очаква се Европейският парламентът да гласува мярката като част от газовия пакет през април.

"Трябва да завършим тази година с дори по-малко руски газ в нашата система, отколкото предходната година", посочи Симсон пред репортери след срещата, добавяйки, че през 2023 г. Русия е била вторият по големина доставчик на ЕС на втечнен природен газ след САЩ.

В допълнение към LNG, руски газ все още тече през тръбопровод през Украйна, задоволявайки търсенето на централноевропейските нации. Европейската комисия обаче каза, че няма да удължи сделката за използване на този тръбопровод, която сделка трябва да изтече в края на годината. Страни като Австрия, Словакия, Чехия и Унгария използват други маршрути, но предупредиха, че таксата, наложена от Германия, повишава цената за получаване на газ от Запада и може да ги направи още по-зависими от Москва.

Все още има опасения, че отделни държави или компании могат да се опитат да запазят маршрута отворен. Австрия, например, продължава да получава повече от половината газ от Русия, като плащанията към "Газпром" нарастват по дългосрочния му договор поради по-високите цени на горивата от началото на войната, показват регулаторни данни, цитирани от Блумбърг.

"Несигурността е дали и колко газ ще се транзитира след изтичането на споразумението", каза Леонор Гевеслер, енергиен министър на Австрия, като той добави: "Има едно нещо, в което съм абсолютно сигурен - Владимир Путин ще използва всяка възможност да ни изнудва, да ни оказва натиск за доставките на газ". 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени