Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентски избори във Венецуела на 28 юли

Николас Мадуро
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентските избори във Венецуела ще бъдат на 28 юли, съобщиха АФП и Ройтерс. Очаква се настоящият държавен глава социалист Николас Мадуро да се кандидатира отново, а основният му съперник не може да се включи в надпреварата.

През януари Върховният съд на страната потвърди забраната за заемането на публични длъжности, наложена от контролния орган на страната срещу Мария Корина Мачадо, която с огромно мнозинство спечели първичните избори на опозицията през октомври.

Датата бе избрана от доминираната от управляващата партия Национален избирателен съвет, след като правителството на Мадуро и опозицията съгласуваха в Бабрадос провеждан на свободни и справедливи избори през 2024 г. в присъствието на международни наблюдатели.

Сделката доведе до облекчаване на санкциите над богатата на петрол южноамериканска страна, позволявайки на компанията "Шеврон" да възобнови част от работата си.

Споразумението изискваше на опозиционни кандидати да бъде позволено да обжалват съдебни решение, които им забраняват да заемат публичен пост.

Но след това Върховният съд, верен на Мадуро, подкрепи 15-годишната забрана на опозиционерката Мария Корина Мачадо.

Съдиите постановиха през януари, че Мачадо е "въвлечена в корупционна схема", организирана от бившия лидер на опозицията Хуан Гуайдо, който живее в изгнание. 

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна