Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През февруари в частния сектор на САЩ бяха разкрити 140 хил. работни места

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Работодателите в частния сектор на САЩ разкриха през февруари 140 000 нови работни места след тяхно повишение със 111 000 през януари 2024 г. и малко под осреднени очаквания за около 150 000, показва последният доклад за заетостта на ADP (Automatic Data Processing Inc.). 

Пазарът на труда се забавя след увеличението на лихвените проценти от Федералния резерв с общо 525 базисни пункта от март 2022 г. насам.

Броят на новоназначените служители, наети в сектора на услугите, се повиши със 110 000, докато в производствения сектор бяха добавени 30 000 работни места с оглед най-вече на 28 000 новоразкрити работни места в строителството и на 6 000 в промишлеността при съкратени 4 000 в минно-добивната промишленост.

Същевременно годишният растеж на заплатите продължи да се забавя и през февруари, достигайки 5,1% (от 5,2% през януари), което е най-слабото повишение от повече от две години насам, според проучването на ADP. Данните за заплащането на труда се основават на заплатите на почти 10 милиона отделни служители за период от 12 месеца. Нарастването на заплащането на сменилите работата обаче се ускори за пръв път от повече от година, като се повиши през февруари до 7,6% от 7,2% месец по-рано.

"Растежът на новоразкритите работни места остава стабилен. Повишаването на заплащането отслабва, но все още е над инфлацията. Накратко, пазарът на труда е динамичен, но не накланя везните в една или друга посока по отношение на решението на Федералния резерв за лихвените проценти", коментира главният икономист на ADP Нела Ричардсън.

Проучването на ADP е факт само два дни, преди в петък да бъдат оповестени официалните данни за пазара на труда и за безработицата в САЩ през февруари, като осредните прогнози са за повишение на новооткритите неселскостопански работни места с около 200 хиляди през втория месец на настоящата година след увеличение с 317 хиляди през януари.

Нивото на безработица пък се очаква да остане непроменено в 3,7%, а растежът на заплащането на труда на годишна база да се забави до 4,4% от 4,5% месец по-рано. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна