Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Солиден ръст на вноса и износа на Китай през първите два месеца на годината

Китайският внос и износ нараснаха през периода януари - февруари доста по-силно от очакваното, което доведе до солидно повишаване на търговския излишък на втората по сила световна икономика, показват данни на Генералната митническа администрация, които сякаш сигнализират за подем в световната търговия и са окуражаващ сигнал за управляващите в Пекин относно сдържаното досега икономическо възстановяване.

Китайският износ нарасна през първата два месеца на годината със 7,1% спрямо същия период на 2023 г. и прогнози за доста по-сдържано повишение с 1,9%, докато вносът в азиатска държава се увеличи с 3,5% при очаквания за повишение с 1,5 на сто.

Това допринесе за ръст на китайския търговски излишък през отчетния период до 125,16 млрд. долара спрямо 103,8 млрд. долара през януари - февруари 2023 г.

Китай комбинира данните за търговията за януари и февруари, за да бъде ограничено влиянието върху тях от празнуването на Лунната нова година, което се пада през този период, но по различно време всяка една година.

Във вторник китайският премиер Ли Цян обяви правителствена цел за икономически растеж през 2024 г. от около 5% - подобна на целта от миналата година, като в същото време обеща да се трансформира модела на развитие на страната, който силно зависи от износа на готови стоки и индустриалния свръхкапацитет.

Междувременно търговският излишък със Съединените щати през януари - февруари беше в размер на 47,29 млрд. долара, като китайския износ в посока САЩ нарасна с 5% спрямо първите два месеца година по-рано, докато вносът от САЩ отбеляза спад с 9,7 на сто.

Китайският износ за ЕС обаче се сви през първите два месеца на годината с 1,9%, към Япония - с 9,7%, към Южна Корея - с 9,9% и в посока Австралия - със 7,5%.

Износът на Китай за Русия пък скочи през този период с 12,5% спрямо година по-рано, докато вносът на руски стоки и услуги се повиши с 6,7%, като двустранната търговия достигна 37 млрд. долара. През цялата 2023 г. търговският оборот между Китай и Русия достигна пореден рекорд от 240 млрд. долара.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна