Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на промишленото производство, но растеж в строителството през януари

Снимка: БГНЕС

През януари 2024 г. промишленото производство отбеляза относително рязко понижение, докато строителство нарасна за втори пореден месец, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Промишленото производство се сви през януари с 2,5% спрямо декември 2023 г., когато обаче отбеляза ръст от 4 на сто. Понижение с цели 10,7% отчита добивната промишленост, докато преработващата промишленост се сви с 2,5%, а производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,8 на сто.

Спрямо годината по-рано (спрямо януари 2023 г.) промишленото производство се свива със 7,5% след спад с 5,3% в края на миналата година, като най-солидно понижение с 10,4% отчита преработващата промишленост, докато добивната промишленост се сви с 8,2%, а производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ се понижи със 7,8 на сто.

Индексът на НСИ за продукцията в сектор "Строителство" през януари 2024 г. пък се повишава с 1% спрямо предходния месец, когато нарасна с 0,3 на сто.

На годишна база строителната продукция през януари се повишава с 0,7% след стагнация през декември 2023 г. Това представлява първо нарастване на строителството спрямо година по-рано от март 2023 г. насам.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна