Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консултациите при президента: ДПС на "Дондуков" 2

Ръководството на Движението за права и свободи е при президента Румен Радев за третите поред и последни за днес консултации при държавния глава с парламентарно представените партии.

Вашата парламентарна група активно подкрепяше управляващото мнозинство  , включително по най-важните решения, които взе 49-ото НС, без обаче официално да бъде част от управлението", обърна се държавният глава към представителите на ДПС:

"Това създаде предпоставки за редица анализи и тълкувания, които се проектират и върху процеса на преговорите, които водят в момента ГЕРБ и ПП-ДБ. Включително и по темата за нюансите за плаващите мнозинства. В тази връзка как виждате ролята на ДПС в един следващ ротационен период. Разбира се, ако стигнем до такъв".

От страна на ДПС съпредседателят Джевдет Чакъров заяви:

"За консултациите, които се провеждат, бихме искали да кажем, че държавата трябва да има стабилност и предвидимост. В това отношение нашата позиция не се променила за това да се намери формула за управление на страната с оглед и на политическата ситуация в страната, и на сложната геополитическа ситуация в световен аспект. Нашата подкрепа е била винаги предвидима и последователна. Да, ние сме подкрепяли това правителство, основно по отношение на нашия европейски път и европейския хоризонт на страната ни, както и членството в НАТО. Посланието и от почетния ни председател, и от нашата Национална конференция е, преследвайки големите цели – Шенген, еврозоната, ние трябва да обърнем внимание и на дневния ред на хората, относно стандарта на живот и това, което е в страната ни".

-------

В края на февруари съпредседателят на партията Делян Пеевски обяви, че за ДПС е важно да има правителство. По думите му, след като ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ решат какво ще правят, те ще преценят какво ще подкрепят.

"Сериозните мъже и сериозните партии трябва да седнат, да преговарят и да направят стабилно правителство", настоя тогава той.

След съботно-неделните преговори… Дали ДПС ще продължи да подкрепя кабинет на ГЕРБ-СДС с ПП-ДБ, а и при какви условия? Ще има ли представители на ДПС във властта. Да чуем отговорите:

Утре консултациите при президента продължават с партиите от опозицията – "Възраждане", БСП и ИТН.



По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна