Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПП-ДБ след разговорите при Радев: Искаме да осъществим ротацията!

Премиерът в оставка Николай Денков призова максимално бързо да приключат преговорите с ГЕРБ-СДС и да се премине към решение за съвместно управление.

"Уверихме президента, че искаме да се осъществи ротацията, но ако няма съгласие – имаме готовност да отидем на избори. Това обаче не е добър вариант", посочи той след разговорите на "Дондуков" между държавния глава и представителите на ПП-ДБ.

"За мен не е важен какъв е форматът на преговорните екипи, а преговорите да продължат ефективно и конструктивно. Когато има ясни задачи и логика, трябва да продължим с преговорите", настоя отново Денков.

По думите му до момента е имало разбиране, напредък, спорни моменти, но е имало и съгласие за това как да изглежда съвместния документ между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

"Няма да обсъждаме имена в момента", отвърна той, попитан за това дали са обсъждани бъдещи министри в кабинетите, но повтори: "Ако не намерим съгласие за първия мандат, това вероятно означава, че отиваме на избори".

"Трябва да уточним законодателната програма", добави той, а от думите му стана ясно, че същинската работа по тази част още не е започна.

Пред президента Николай Денков посочи, че има съществен напредък в разговорите с ГЕРБ за ротацията на кабинета.

"Но докато не е договорено всичко, нищо не е договорено. Така че ние трябва да продължим с тези усилия", допълни той на консултациите при държавния глава, които се провеждат на "Дондуков" 2.

"Преди 9 месеца поехме риска, осъзнавайки, че това ще нанесе политически щети. Но според нас това си струваше - след 9 месеца, два приети бюджета, конституционни промени, развиване на инвестиционните проекти, отпушване на проблемите, свързани с енергийния преход и осигуряване на финансиране на засегнатите региони - всъщност можем да кажем, че това усилие си струваше", посочи Денков.

Той призна обаче, че отношенията сред управляващите са сложни, "никой не е очаквал, че ще бъдат леки".

Денков каза още, че предстои обсъждане и на възможен персонален състав на МС, но докато не се приключи този процес, няма как да се обсъждат детайлите в тези документи.

"Но се надявам, че всички осъзнаваме, че е добре да има правителство, което да продължи с реформите и по европейския път на България, защото това ще бъде от полза за хората", допълни той.

По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени