Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания предупреди гражданите си да не пътуват до Хаити

Мартисан, контролиран въоръжени банди квартал на Порт-о-Пренс.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството на Обединеното кралство предупреди своите граждани да не пътуват до Хаити, тъй като интензивните боеве и насилието продължават да се разрастват в карибската държава, съобщи Скай нюз.

Призивът на британското правителство последва решението на американския държавен секретар Антъни Блинкън да посети съседния остров Ямайка за среща с карибски лидери в опит да разреши кризата, която заплашва да свали правителството на Хаити.

Атаките на големите и добре въоръжени банди срещу ключови правителствени цели започнаха на 29 февруари в столицата Порт-о-Пренс, като въоръжени лица опожариха полицейски участъци, затвориха основните международни летища и нападнаха двата най-големи затвора в страната, освобождавайки 4000 затворници. В момента няма британски консулски служители в страната, тъй като служителите на посолството се преместиха в Доминиканската република през ноември 2019 година. 

От британското Министерство на външните работи заявиха, че оказването на каквото и да е съдействие на британски граждани в Хаити ще бъде силно ограничено и ги посъветваха съветва да не пътуват до страната, поради нестабилната ситуация със сигурността. ООН изчислява, че хиляди са били убити и стотици хиляди са разселени по време на конфликта, с широко разпространени съобщения за изнасилвания, изтезания и отвличания срещу откуп. Храната и водата намаляват, а главното пристанище в Порт-о-Пренс остава затворено, блокирайки десетки контейнери с критични доставки.

По публикацията работи: Савина Спасова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна