Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консултациите при президента: "Възраждане" на "Дондуков" 2

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев продължава с консултациите с парламентарно представените партии в 49-ото Народно събрание, като първи днес при него са представителите на "Възраждане".

Най-добрият вариант за страната са предсрочните парламентарни избори – това е позицията на партията, с лидер Костадин Костадинов.

Преди ден той обяви пред БНР, че при сегашните преговори нещата ще се обърнат на 180 градуса.

Костадин Костадинов: Ако ГЕРБ искат още по-голяма хапка от властта, да предизвикат избори

"В следващо правителство ГЕРБ ще има много по-голяма тежест", коментира той.

По думите му ПП-ДБ се сриват като доверие сред избирателите им и ако ГЕРБ искат още по-голяма хапка от властта, трябва да предизвикат предсрочни избори.

Да ги чуем и видим:

"Вие се позиционирахте като опозиция на това управление и обществото е наясно с вашите критики към властта. Следейки всички тези процеси, как преценявате усилията в тази посока, а и какъв е шансът да се сформира правителство, дори и по-добро от това, което е в момента. При неуспех на първи и втори мандат, вие готови ли сте да предложите вариант за управлението на страната", обърна се към представителите на "Възраждане" президентът.

"Ние винаги сме били готови да предложим вариант за управление на страната. Имаме готов състав на правителство, това говорим от три години вече", обяви  моментално Костадин Костадинов.

По думите му парламентарни избори в този момент не просто са наложителни, те са задължителни. 

"Това политическо статукво, този политически модел – олигархично-посланически не просто е вреден за държавата, той убива държавата, затова изборите са наложителни", категоричен бе лидерът на "Възраждане".

Според него е нужна тотална промяна на този модел, в който правителствата се назначават от чужди посланици. 

"Нашата позиция винаги е била ясна – националните интереси изискват сега да има предсрочни избори, макар да сме скептични от сегашните преговори, които се водят", посочи Костадинов.

"Това не е демокрация, това не е държава, това е унищожавана, колонониална-подмандатна територия", отсече той.

Президентът обаче мигновено се включи в разговора и призова Костадин Костадинов за по-умерен тон.

На свой ред лидерът на "Възраждане" обвини държавния глава, че носи вина за неуспеха на референдума им за запазването на българския лев.

"Вие имате вина за ситуацията, защото миналата година беше погазен тежко най-големият порив на българите, беше погазена констикуцията, КС също погази Конституцията за референдума, а вие трябваше да застанете в защита на българския народ", каза той.

"Аз се ръководя единствено и само от Конституцията, аз я изпълнявам. Без решерие на НС не моге да подпиша указ за провеждане на референдум. Крайно време е на тези спекулации да бъде сложен край", обърна се Румен Радев към Костадинов.

----------------------

В 11:30 на консултации на "Дондуков" 2 са поканени от БСП. Лидерът на левицата вече заяви, че е по-добре ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да не се договорят за общо управление, а предсрочните избори са по-добрият вариант за страната.

Политическите консултации на президента приключват в 14 часа, когато Румен Радев ще разговаря с представителите на най-малката парламентарна група "Има такъв народ".

След края на политическите консултации с шестте парламентарни формации президентът трябва да реши кога ще връчи мандат за съставяне на кабинет на кандидат за премиер, посочен от ГЕРБ-СДС.


По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна