Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът в Лозана потвърди членството на БСФШ във ФИДЕ, от БФШ 2022 сигурни, че крайното решение ще е за тях

Министър Илиев поиска споразумение между двете шахматни федерации.
Снимка: БТА

Сагата с казуса около двете основни шахматни федерации у нас - Българска спортна федерация по шахмат (БСФШ) и Българска федерация по шахмат 2022 (БФШ 2022), придоби пореден обрат, след като Спортният арбитражен съд (КАС) в Лозана излезе със становище, предаде БТА.

От БФШ 2022, която има лиценз от Министерството на младежта и спорта в България, бяха поискали спиране на решението на Международната шахматна федерация (ФИДЕ) за вписване на БСФШ като неин член. Това означава, че съдът в Швейцария признава за напълно легитимно решението на Общото събрание на ФИДЕ от края на миналата година.

Ръководството на БФШ 2022, в лицето на изпълнителния директор Божидар Пелов, обаче не смята да се отказва от търсене на решение по съдебен път и определи настоящото решение на КАС като "строго формалистично".

"Разпореждането на КАС касае единствено временната мярка – спиране на действието на решението на ФИДЕ, която поискахме, преди делото да бъде разглеждано по същество. В този смисъл не е от значение за крайното решение по делото и не оказва влияние върху същото.

Съдът е подходил строго формалистично, доколкото представените до момента доказателства не са разглеждани подробно. В мотивите си КАС посочва, че поддържането на статуса на БСФШ като член на ФИДЕ до окончателно решение на съда не може да доведе, според тях, до непоправими вреди за БФШ 2022.

Тепърва предстои разглеждането на делото по същество и обсъждането на представените от страните материали и доказателства, за да може КАС да се произнесе с окончателно решение по спора.

БФШ 2022 продължава да изпълнява задълженията и да упражнява правата си съгласно издадения лиценз. Вярваме, че разрешаването на правните спорове ще се случи в най-добър интерес на шахматните клубове и шахматистите", заявиха от лицензираната от ММС федерация.

Според правния съветник на БСФШ Георги Градев след решението на КАС ММС в лицето на спортния министър има право да отнеме лиценза на БФШ 2022.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна