Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Коджабашев отново оглави вдигането на тежести

Антон Коджабашев
Снимка: БГНЕС

Българската федерация по вдигане на тежести вече има нов президент. На събрание на БФВТ, което се проведе днес беше избран трикратния световен и трикратен европейски шампион Антон Коджабашев.

Гласуването бе открито. В него Коджабашев получи 22 гласа, а предишния президент Ариф Маджид - 9. В Управителния съвет на федерацията влизат д-р Кирил Панайотов, Асен Златев, Стефан Ботев и Иван Иванов.

Коджабашев зае тази позиция за първи път през 1999 година. Той бе президент до 2005-а. Две години по-късно той отново за кратко бе на тази длъжност. В периода от 2004-а до 2008-а бе вицепрезидент на Европейската федерация по вдигане на тежести.

На събранието се разбра, че щангистите ни може да не бъдат допуснати до участие на олимпийските игри в Париж. Причината за това притеснение е, че европейската и световната федерация в този спорт са получили сигнал от участници на континенталния шампионат в София за сериозно нарушение. По време на състезанието е бил забелязан двукратният сребърен медалист от световно първенство и сребърен медалист от олимпийски игри в Сидни Алан Цагаев. Той е бил редом до националите ни и Иван Иванов по време на спортния форум, а това е нарушение на доживотната му забрана да се занимава с този спорт.

От старото ръководство на българската федерация с президент Маджид обявиха, че не е издавана акредитация на Цагаев, но той е бил заснет от други участници и е пратена жалба до световната централа.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна