Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на национален траур: България се прекланя пред патриарх Неофит

Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

15 март (петък) и 16 март (събота) бяха обявени от правителството за Дни на национален траур за отдаване на почит към паметта на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Патриархът почина в нощта на 13 март след продължително боледуване.

Почина патриарх Неофит. Поклон пред паметта му!

При обявен ден на траур националният флаг на сградите на всички държавни институции се спуска наполовина. В българските дипломатически представителства зад граница се отварят съболезнователни книги.

Два дни на траур за патриарха, опелото ще е в събота в "Св. Александър Невски"

В Ден на национален траур националните медии променят програмите си в съответствие с изискванията, като отменят увеселителни и неподходящи за случая предавания, и съдействат за осведомяване на населението.

Провеждането на предварително организирани официални и светски събития, с изключение на тези от личен характер, следва да бъде съобразено с националния траур, отложено или отменено.

По решение на Светия синод днес от 9:00 часа тленните останки на патриарха ще бъдат изложени за поклонение в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Утре, 16 март, от 9:30 часа ще бъде отслужена заупокойна света литургия и опело. С литийно шествие тялото на Неофит ще бъде пренесено от храма "Св. Александър Невски" до митрополитската катедрала "Св. Неделя", където ще бъде положено за вечни времена.

По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени