Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добър растеж на производството и продажбите на дребно в Китай в началото на годината

Секторът на недвижимите имоти остава "ахилесовата пета" за цялостното икономическо възстановяване

Икономическа картина в Китай се подобри през първите два месеца на годината с оглед на по-силно от очакваното нарастване на индустриалното производство и на продажбите на дребно, въпреки че проблемите в имотния пазар продължават да ограничават представянето на втората по големина икономика в света.

Индустриалното производство нарасна през периода януари - февруари 2024 г. със 7,0% спрямо същия период годината по-рано след нарастване с 6,8% през последния месец на 2023 г., показват данни на официалната китайска статистика. Това е най-солидната експанзия в производството от близо две години насам и над  пазарните очакванията за повишение с 5 на сто.

Продажбите на дребно пък нараснаха през първите два месеца на годината с 5,5% спрямо година по-рано след повишение със 7,4% през декември 2023 г. и прогнози за растеж от 5,2 на сто. Това представлява тринадесети пореден месец на растеж при търговията на дребно.

По-добър от очакваното растеж бележат и дълготрайните бизнес инвестиции, като за първите два месеца на 2024 г. те се повишиха с 4,2% спрямо същия период година по-рано и след повишение с 3,0% през в края на миналата година, докато осредните прогнози бяха за тяхно по-скромно нарастване с 3,2 на сто.

Оповестените в понеделник данни са поредните в последно време по-добри от очакваното показатели след тези за китайския износ и потребителската инфлация, което вероятно ще подкрепи очакванията на властите в Пекин за постигане на целта за растеж на БВП на Китай с около 5% през настоящата година - цел, определена от редица анализатори и икономисти като "амбициозна".

Официалната китайска статистика публикува комбинирани данни за промишленото производство и продажбите на дребно през януари и февруари, за да изглади изкривяванията, причинени от празнуването на Лунната Нова година, което се разполага по различно време в този период на годината.

През осемдневната Лунна нова година през февруари беше отбелязано солидно завръщане на пътуванията, което подкрепи приходите в туризма и хотелиерството. Това също така доведе до ръст с 3% при производството на петролните рафинериите в страната, за да се отговори на силното търсене на транспортни горива по време на празниците.

Въпреки по-силните от очакваното данни, анализатори и икономисти предупреждават, че подобреното производство и продажби на дребно през отчетения период е в резултат на празнуването на Лунната нова година и че при липсата в бъдеще на по-нататъшни държавни стимулиращи мерки, свързани с потреблението, ще бъде трудно да се поддържа стабилно темпо на потребителските разходи през оставащата част на 2024 г.

Проблемен остава секторът на недвижими имоти, където дълготрайните инвестиции през периода януари - февруари се понижиха с 9,4% на годишна база след спад с 9,6% в края на 2023 г. Слабостта в този важен сектор се дължи до голяма степен на слабото търсене. Продажбите на имоти отбелязаха спад с цели 20,5% през първите два месеца на годината след понижение с 23,0% през декември 2023 г.

Нивото на безработица пък се повиши през първите два месеца на годината с 5,3%, като през февруари безработицата в градовете се увеличи до 5,3% от 5,2% през януари и 5,1% през декември 2023 г., достигайки най-високо ниво от миналия юли. За 2024 г. управляващите в Пекин поставиха целево ниво на безработицата от около 5,5%, като в рамките на годината бъдат създадени около 12 милиона нови работни места в градовете.

Китай може да постигне целта си за икономически растеж от 5% през 2024 г. с известни допълнителни усилия, заяви на пресконференция говорителят на Националното статистическо бюро Лю Айхуа.

Тя обясни, че икономическите показатели, публикувани през януари и февруари, показват основа за "солидно начало" на годината, което се очаква да продължи да се развива с помощта на правителствените политики за подкрепа. Лю Айхуа обаче предупреди и за риска, който глобалната нестабилност и липсата на вътрешно търсене могат да представляват за китайския икономически растеж.

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна