Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заедно при Радев за мандата, но ПП-ДБ са с резерви към имена в кабинета "Габриел"

Снимка: БТА
Чуй новината! Чуй новината:

Ще има ли България правителство още с първия мандат - отговорът на този въпрос все още не е ясен. След днешните разговорите при държавния глава Мария Габриел обяви пред медиите, че им е нужно още време, за да финализират преговорите.

Мария Габриел прие папката с мандата. Ще имаме ли правителство?

"Имаме нужда от още 24 часа, за да финализираме споразумението. Важно е всичко да бъде изговорено, защото е важно да се каже, че ние сме заедно, защото споделяме общи принципи", посочи кандидатът на ГЕРБ-СДС за следващ премиер на страната.

По думите ѝ между преговарящите страни няма противоречия за приоритетите – съдебната система, регулаторите и борбата с корупцията.

"Моля ви да ни дадете възможността в максимално кратък срок да го изговорим. Трябва да изчистим в максимално кратко време това", настоя Габриел пред медиите, които я засипаха мигновено с въпроси. 

"Казах много ясно защо сме тук заедно, защо отсрещната страна те моли за още малко време. Моля ви да ни дадете възможността това нещо да го изговорим в максимално кратък срок - 7 дни е срок, който не приемам, трябва в максимално кратко време да изчистим всичко", обърна се тя към журналистите.

На свой ред настоящият премиер в оставка Никола Денков обяви, че едва днес са видели кои са проектоминистрите за кабинета "Габриел" и към настоящия премиер тези имена за тях са неприемливи.

"Това, което беше представено като проектосъстав, в този вид това за нас е неприемливо. След като приключат преговорите и когато има общо съгласие, тогава с г-жа Габриел ще ви кажем кое е прието и кое не", посочи той.

"Ясно е, че в пакет трябва да вървят и Споразумението, и състава на МС. До вчера нямахме яснота ще бъде ли подписано Споразумението или не. Вчера ни казаха, че не, а днес - че ще го подпишем. Нашето разбиране е, че трябва да се подпишат заедно", каза Николай Денков.

Преговорите продължават, заключи Габриел.

Преди това представители на ГЕРБ и на ПП-ДБ влязоха заедно при държавния глава, макар и с известно закъснение, за да получат папката с мандата от Румен Радев.

Първо Теменужка Петкова обяви, че именно Габриел е номинацията на групата на ГЕРБ за премиер. След това президентът ѝ връчи папката с първия мандат за съставяне на правителство и й напомни, че има 7 дни да представи структура и състав на Министерския съвет.

Мария Габриел заяви, че приема мандата с отговорност за това, че България има нуждата от стабилност, но стабилност, която се гради на ясни принципи, публичност, споделена отговорност и на равнопоставеност на тези, които трябва да носят отговорността за България. 

Преди връчването на мандата неофициално бе разпространен списък на министрите, за който са се договорили двете коалиции и към които от ПП-ДБ имат очевидни резерви.

Ето и проектосъставът на правителството, предложен от Мария Габриел:

Мария Габриел - премиер и министър на външните работи

Николай Денков - вицепремиер по европейските въпроси

Асен Василев - министър на финансите

Калин Стоянов – вътрешен министър

Андрей Цеков - строителен министър

Деница Сачева - министър на труда и социалната политика

Христо Гаджев - министър на отбраната

Атанас Славов - министър на правосъдието

Красимир Вълчев – министър на образованието

Катя Панева – министър на здравеопазването

Кръстьо Кръстев - министър на културата

Ивелина Василева – министър на околна среда и води

Кирил Вътев – министър на земеделието

Росен Желязков – министър на иновациите

Жечо Станков – министър на енергетика

Богдан Богданов – министър на икономиката и индустрията

Георги Гвоздейков – министър на транспорта

Александър Йоловски – министър на електронното управление

Зарица Динкова – министър на туризма

Димитър Илиев – министър на младежта и спорта. 

По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна