Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Morgan Stanley очаква петролът Брент да поскъпне към 90 долара за барел това лято

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американската банка Morgan Stanley повиши прогнозите си за цената на петрола сорт Брент с 10 долара до 90 долара за барел за третото тримесечие на 2024 г., позовавайки се на по-затегнатия баланс между търсене и предлагането с оглед на ангажимента на ОПЕК + за по-нататъшно ограничаване на производството, както и поради съкращенията на петролното производство в Русия след неотдавнашни атаки с украински дронове срещу нейните рафинерии, предаде Ройтерс.

Morgan Stanley понижи прогнозата си за петролните доставките от страна на ОПЕК и Русия с 0,2-0,3 млн. барела на ден за второто и третото тримесечие на настоящата година, като банката вижда скромен дефицит между търсене и предлагане през второто тримесечие, който обаче да се разшири през третото тримесечие.

Банката също така повиши прогнозата си за цената на петрол Брент през първото тримесечие до $85 за барел от $82,5, за второто тримесечие до $87,5 от предишна оценка за $82,5, като за четвъртото тримесечие на 2024 г. вече очаква средна цена от 85 долара за барел, което е с 5 долара над предишна прогноза.

Междувременно петролът Брент се търгува в понеделник следобед към 85,55 долара за барел, след като по-рано през деня поскъпна за кратко над нивото от 86 долара за барел за пръв път от 3-ти ноември 2023 г. насам.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)

Започналото от миналата седмица по-сериозно поскъпване на петрола е в резултат на засилените украински атаки с дронове по руската петролна инфраструктура, като бяха засегнати множество големи петролни рафинерии.

"Тези атаки вероятно означават, че все още може да се наложи известно намаляване на петролното производство. В резултат на това, съчетано с ангажимента на ОПЕК + да удължи срока на договореното доброволно съкращаване на производството, ние намалихме нашата прогноза за производство на петрол в Русия за второто и третото тримесечие с около 0,2 милиона барела на ден", посочи Morgan Stanley.

Членовете на ОПЕК+, водени от Саудитска Арабия и Русия, се съгласиха по-рано този месец да удължат доброволните съкращения на добива на петрол от общо 2,2 млн. барела на ден и през второто тримесечие.

В същото време Morgan Stanley продължава да очаква, че търсенето на петрол ще нарасне с 1,5 млн. барела на ден тази година, което е малко над растежната тенденция в исторически план, като това повишение ще бъде движено от реактивното гориво и петрола, както и в регионален план от Китай и Индия.

Преди няколко дни пък беше представено последно проучване на агенция Блумбърг, според което петролът Брент се очаква да надхвърли 80 долара за барел до края на тази година.

Проучването показа, че по-голямата част от респондентите (53%) виждат цените на суровия петрол Брент над 80 долара за барел в края на 2024 г. Много по-малък процент (едва 5%) обаче очакват цените на суровия петрол да надхвърлят 100 долара за барел.

Новото проучване на Блумбърг също така показа, че почти една четвърт от анкетираните смятат, че пикът на търсенето на петрол ще бъде достигнат преди 2030 г., като това е по-малко от анкетираните през 2022 г., когато 50% смятаха, че пикът ще бъде достигнат по това време.

Що се отнася до геополитическия риск, огромното мнозинство от респондентите (92%) казват, че премията за геополитически риск, която вече е заложена в цените на суровия петрол, е под 5 долара за барел. Така че дори когато Русия продължава с военната инвазия в Украйна, бунтовниците хути пък атакуват кораби в Червено море, карайки петролните танкери да поемат по дългия път, заобикаляйки Африка, а напрежението между Съединените щати и Иран продължава да тлее, цените на петрола не са твърде далеч от нивата, на които биха били без цялото това напрежение.

Докато респондентите в проучването на Блумбърг до голяма степен се съгласиха, че геополитическата рискова премия за суровия петрол е малка и пикът на петрола няма да се случи преди 2030 г., малцина са съгласни какво ще движи цените на петрола през следващите няколко години. 27% от анкетираните посочват, че ОПЕК + ще бъде движещата сила, докато други 27% определят петролното търсенето от страна  на Китай. 22% пък казаха, че движеща сила през следващите няколко години ще бъде ръст на доставките на петрол извън ОПЕК +, а само 14% посочиха политиката на Федералния резерв и лихвените  нива.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна