Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преминаването от въглищни към газови електроцентрали в Европа продължава и през тази година

Снимка: eenews.net

Спадът на европейските цени на едро на природния газа до нивата отпреди войната в Украйна и по-широкото използване на възобновяема енергия насърчава повече електроенергийни компании да се откажат от силно замърсяващите въглища, което допълнително изтласква въглищата от енергийния микс, съобщава Ройтерс.

Европейските цени на газа се повишиха през 2022 г. и началото на 2023 г. след военна инвазия на Русия в Украйна, което накара много комунални услуги да се върнат към относително по-евтините въглища, точно когато регионът се опитваше постепенно да прекрати тяхната употреба, за да постигне климатичните цели.

Сега обаче разходите се изместиха обратно в полза на използването на газ за генериране на електроенергия, което позволява тенденцията да се възобнови, отбелязва Ройтерс.

Европейските цени на газа спаднаха с около 15% от началото на 2024 г. поради меката зима и обилното предлагане, като те са с близо 90% по-ниски от рекордно високите стойности, наблюдавани през 2022 г.

Графика на газовите TTF фюърси (в евро за MWh)

В същото време цените на неруските въглища на международния пазар се покачват през март, след като руският износител Siberian Coal Energy Company (SUEK) беше поставен в списъка със санкции на САЩ.

Въпреки че цените на въглеродните разрешителни в ЕС се понижиха от рекордно високо ниво от над 100 евро в началото на 2023 г. към 62 евро към днешната дата, те ще трябва да паднат допълнително до 47 евро за метричен тон или по-ниско, за да могат дори високоефективните въглищни централи да заменят нискоефективните газови инсталации в първото тримесечие на 2024 г., което изглежда недостижимо в момента, посочи пред Ройтерс анализаторът на компанията Veyt Маркус Фердинанд.

"През последните месеци имаше доста преминаване от въглища към газ. Видяхме ясни доказателства за голяма промяна в преминаването от въглища към газ през 2023 г., което продължи и през 2024 г.", посочи Фабиан Скарбьо Рьонинген, вицепрезидент в консултантската компания Rystad Energy.

Графика на въглеродните разрешителни в ЕС (в евро за тон)

Рьонинген също така каза, че очаква повече преминаване от въглища към газ тази година в страни, които имат капацитет както за въглища, така и за природен газ, като Германия, Полша и Нидерландия, така и за държави с голямо производство на въглища, но също така и с капацитет за пренос за внос на газ, като Чехия, Гърция, Румъния и България.

Много европейски страни вече или са се отказали напълно от въглищата, или имат ограничен обхват за широкомащабно преминаване от въглища към газ, включително Франция, Испания, Италия и Великобритания.

Двете големи страни, изгарящи въглища в региона – Германия и Полша – отбелязаха спад в дела на въглищата при производството на електроенергия през последната година, продължавайки тенденцията от 2021 г., която беше нарушена през 2022 г. след началото на руската инвазия в Украйна.

Въпреки че въглищата остават основното гориво в Полша при производството на електроенергия, януари и февруари донесоха силна промяна в полза на синьото гориво и възобновяемите енергийни източници, показват данните на полския и европейски оператор на електроенергийната мрежа, цитирани от Ройтерс.

Производството на електроенергия от газ в Полша е нараснало с 32% на годишна база през първите два месеца на 2024 г., докато използването на черни и лигнитни въглища е намаляло съответно с 15% и 10% през този период, според оценки на Forum Energii.

В Германия оперативните маржове както на въглищните, така и на газовите електроцентрали са силно отрицателни, оставяйки ги да работят предимно в пиковите часове, когато цените са по-високи, каза пред Ройтерс анализаторът на Independent Commodity Intelligence Services (ICIS) Стефан Константинов.

Повтарянето на проблемите във водните и ядрените централи, които Европа преживя през 2022 г. поради ниски нива на реките и временните спирания на френските атомни централи, може да превърне тези маржове в положителни, но изглежда малко вероятно в краткосрочен план, особено от гледна точка на ядрената енергия, добави Константинов.

През 2023 г. използването на кафяви въглища в германския енергиен микс е спаднало с 26,8 тераватчаса (TWh) до 81,2 TWh, което е най-ниското ниво от 1963 г. насам, докато производството на енергия от каменни въглища е спаднало с 21,4 TWh до 36,8 TWh, което е най-ниското ниво от 1955 г., показват данни на института Fraunhofer.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени