Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът продължава да поскъпва към нови 5-месечни върхове

Петролът поскъпва за пета поредна сесия на търговия, достигайки нови 5-месечни върхове с оглед на продължаващите опасения, свързани с предлагането ма важната енергийна суровина.

Украинските атаки срещу руската петролна инфраструктура нарушиха капацитета на Русия да рафинира петрол. Анализатори визират украинските удари с дронове срещу три руски петролни рафинерии през уикенда, които представляват най-малко 10% от общия капацитет за преработка на петрол в Русия. Според някои анализатори обаче, евентуални дълготрайни щети по руските рафинерии могат да доведат до пренасочване на повече руски суров петрол за износ.

Анализатори от J.P. Morgan казаха, че Русия вероятно ще успее да поддържа износа на петрол на сегашните нива до юни, въпреки че продължава да намалява производството с 500 000 барела на ден.

Към 17.45 часа българско време фючърсите  на петрол Брент се повишават с 0,85% към 87,60 долара за барела, а фючърсите на американския лек суров петрол WTI поскъпват с 1,25% към 83,80 долара за барел, като това са най-високите ценови нива и на двата типа петролни фючърси от 30-ти октомври 2023 г. насам.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


Подкрепа за продължаващото поскъпване на черното злато оказа и решението от вчера на Ирак да намали износа си на суров петрол до 3,3 млн. барела на ден през следващите месеци, за да компенсира своето превишаване от януари насам на заложните от ОПЕК + квоти.

Саудитска Арабия пък отбеляза спад на износа си на суров петрол за втори пореден месец, като през януари експортът се е понижил до 6,297 млн. барела на ден през януари спрямо 6,308  млн. барела на ден през декември 2023 г.

От страна на търсенето, инвеститорите пък приветстваха вчерашните силни данни за промишлено производство и продажбите на дребно в най-големия вносител на суров петрол Китай през първите два месеца на година, както и стабилната глобална перспектива за търсене на петрол през 2024 г.

Междувременно очакваното в сряда решение на Федералния резерв на САЩ относно паричната и лихвена политика може да окаже влияние върху икономиката и енергийното търсене.

"Ръстът на петрола може да бъде ограничен от предполагаемото забавяне на намаляването на лихвените проценти от Фед през юни, както и все още повишеното производство на суров петрол в САЩ и всякакви допълнителни спънки пред икономическото възстановяване на Китай", коментира пред MarketWatch каза Хан Тан, главен пазарен анализатор в Exinity.

Ако Федералният резерв се придържа към тезата за запазване на "по-високи лихви за по-дълго време", това може да даде мотив за прибиране на печалби и за известно поевтиняване на петрола.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна