Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Габриел очаква извинение за обидите. Борисов: Разговаряли сме за рокадите!

Чуй новината! Чуй новината:

Очаквам извинение за епитетите и обидите, както и за това, че съм нарушила Конституцията, настоя Мария Габриел - кандидат за министър-председател, която заедно с преговорния екип на ГЕРБ-СДС и лидера на партията Бойко Борисов дадоха пресконференция в централата си.

"За 9 месеца не съм позволила подобно нещо, не съм нарушила Конституцията, указът е издаден за назначаване на министър-председател. Всички министри, макар и в оставка, са поели ангажимент за 18 месеца. Това е тяхно право, да си подадат отвод, но вярвам всички разбираме, че в подобен момент това може да бъде изтълкувано по грешен начин. България има нужда от правителство, от стабилност, от правителство на споделената отговорност и в него двамата партньори да бъдат равнопоставени... Аз смятам, че сега е моментът да продължим да показваме своята отговорност пред България", посочи Габриел. 

Борисов коментира и темата за епитетите, като отбеляза, че е учуден от острия език на партньорите им от ПП-ДБ.

"Учудвам се, че за 9 месеца не се научиха да не използват епитети. Когато използваш така епитети, показваш едно истинско лице и дадените от вчера декларации за отказ са в нарушение на договорката ни, че този кабинет ще работи при ротация за 18 месеца, а и като им гледам командировъчните за чужбина, те не спряха да пътуват... Преди месец с г-н Петков сме разговаряли по рокадите в кабинета. Не мога да зачеркна тези 9 месеца, говорили сме по всички тези как да решим проблема на хората", каза лидерът на ГЕРБ.

Аз ги призовавам веднага да се извинят на ГЕРБ, но преди всичко на Мария Габриел, настоя Борисов.

"Винаги съм казвал, че подкрепям конституционната реформа на Христо Иванов".

За думите на Кирил Петков, че препъникамъкът в преговорите са били службите и разкриването на следствената тайна, Борисов каза:

"Аз твърдя, че службите в момента са изключително добре интегрирани, зная го от международните партньори. Ако това е препъникамъкът, аз последен ще се съглася, а конкретният срок съгласно меморандума може да бъде изпълнен само ако се съгласят двете страни. Но добре, ще го подпишем и него. Единственият спор беше министър Тагарев. А за енергетиката те приеха Жечо Станков, но за БЕХ да стане Румен Радев", поясни Борисов.

"Разбира се, че има път назад, но той минава през това дали Мария Габриел ще приеме извинението. Защо снощи им беше това да го говорят?! Ние сме предложили реално министър-председател и имаме документ, че тези министри са за 18 месеца", категоричен бе той.

"Ние разбираме, че тези министри не искат да са министри. Насила не става", отбеляза той. 

Бойко Борисов казва, че не иска лидерска среща с ПП-ДБ, защото станал свидетел как съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков е чупил шишета.

"Искаме да има правителство, въпросът е сега как и двете страни могат да вземат такъв завой след изказаното от тях", допълни той.

Лидерът на ГЕРБ настоя лъжите и спекулациите за връзките на партията му с ДПС да престанат.

"Не съм адвокат на ДПС и няма да коментирам дружбата им с ПП-ДБ. Дружбата на ПП-ДБ с ДПС е много по-голяма отколкото нашата, защото ние с ДПС воюваме в смесените райони", разясни Борисов. 

---------------------

ПП на ГЕРБ-СДС даде извънреден брифинг, след като вчера номинираната от партията за министър-председател Мария Габриел връчи на президента Румен Радев изпълнен мандат. 

Малко по-късно обаче от ПП-ДБ обясниха, че списъкът с министрите не е съгласуван и одобрен от тях. 

Остава неясен въпросът дали новото правителство, което трябваше да се ротира с кабинета "Денков", ще бъде гласувано от депутатите в пленарната зала.  

По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна