Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия може да увеличи производството на горива в рафинериите, които не са спрели работа

Николай Шулгинов, руски енергиен министъртиката
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският министър на енергетиката Николай Шулгинов заяви в сряда, че неговата страна може да повиши производството на петролни горива в рафинериите, които не са спрели работа, съобщава Ройтерс, цитирайки руската агенция ТАСС.

Днес правителството и петролните компаниите обсъждат промени в графиците за поддръжка на петролните рафинерии в светлината на спирането на някои обекти. Добивът на някои може потенциално да бъде увеличен, отбеляза Шулгинов, цитиран от руските агенции РИА и ТАСС.

"Обсъждаме с компаниите корекции в графика на плановия ремонт на рафинериите във връзка с инцидентите в редица заводи", посочи енергийният министър, като добави, че "има потенциал за производство на повече гориво в рафинериите, където то не е спряно".

Прогнозата за рафиниране на петролни продукти в Русия за 2024 г. остава непроменена, каза още той, което е близо до нивото от миналата година от около 5,5 милиона барела на ден, отбелязва Ройтерс.

Неговите коментари са факт, след като Украйна засили атаките си с дронове срещу руската петролна инфраструктура от началото на годината, като удари множество големи рафинерии в опит да навреди на доставките за гориво на руска армия и да намали петролните приходи за руската хазна.

Руският капацитет за рафиниране на петрол, спрян след украинските атаки с дронове през първото тримесечие, възлиза на около 4,6 милиона тона (370 500 барела на ден), или около 7% от общия капацитет, показват изчисления на агенция Ройтерс.

Изявлението на Николай Шулгинов допринася за днешното отстъпление на цените на петрол на световните пазари от вчерашните близо 5-месечни върхове.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна