Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Freeport LNG планира да увеличи производството на втечнен природен газ с 10% до юни

Снимка: Ройтерс

Американската компания за износ на втечнен природен газ Freeport LNG заяви в сряда, че ще увеличи производството си в своето съоръжение в Тексас до юни и работи върху инсталирането на допълнителен компресорен капацитет в своите три поточни линии, съобщава Ройтерс.

След работата по поддръжката производственият капацитет на Freeport ще се увеличи с 10% от 15 млн. метрични тона годишно (mpta) до малко над 16,5 mtpa приблизително до юни, заяви за Ройтерс говорител на компанията.

"Освен това линия 4 на Freeport LNG, която е получила всички регулаторни одобрения, ще добави допълнителни 25-процентен капацитет за производство на LNG, когато тя започне да функционира", добавиха от компанията.

Същевременно обаче от Freeport LNG посочиха, че се очаква производствените линии 1 и 2 в нейното съоръжение за втечнен природен газ в Тексас да не работят до май, докато линия 3 вече е отново онлайн.

Говорителят каза още, че ремонтът на първите две линии за втечняване на природния газ ще приключи през май. Всяка една от линиите за втечняване на Freeport може да обработи около 0,7 милиарда кубически фута на ден газ в LNG, отбелязва Ройтерс.

Въпреки смесените новини от Freeport LNG, която се явява една от важните износителки на втечнен газ за Европа, цената на синьото гориво на стария континент се понижава през днешната търговия с около 2%.

Априлските газови фючърси на нидерландския хъб TTF поевтиняват към 16.00 часа българско време с 2,1% към 28,25 евро за мегаватчас, отстъпвайки от вчерашния 6-седмичен ценови връх около 29,75 евро/MWh.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


Поскъпване през последните дни на синьото гориво беше кто реакция на прекъсванията в електрозахранването и поддръжката на норвежки тръбопроводи, както и ремонтите на терминала за втечнен природен газ Freeport в Тексас, което доведе до намаляване на газовите потоци.

В същото време украинските атаки срещу руски рафинерии, очакваната по-слаб от средната вятърна енергия в Северозападна Европа и нарастващото търсене в Азия допълнително засилиха тревогите на газовите пазари.

Въпреки това се очаква цените на синьото гориво да започнат да отстъпват обратно надолу, когато Европа излезе от отоплителния си сезон. Тази промяна, съчетана със стабилно производство на Норвегия, нарастващото влияние на слънчевата енергия и високите за края на зимния сезон запаси в европейските газови хранилища, който са пълни на около 59% от техния капацитет, трябва да допринесат за облекчаване на възходящия ценовия натиск от последните дни.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна