Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руска ракета е нарушила въздушното пространство на Полша

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полша заяви в неделя, че ще поиска обяснение от Москва, след като руска крилата ракета, изстреляна по градове в Западна Украйна, наруши полското въздушно пространство през нощта.Полша заяви, че ракетата е била част от руска бомбардировка на цели в Украйна, докато Москва засилва атаките си срещу западния си съсед.

„Преди всичко искаме от Руската федерация да прекрати своите терористични въздушни удари срещу населението и територията на Украйна, да прекрати войната и да се съсредоточи върху вътрешните проблеми на страната“, каза в изявление говорителят на външното министерство Павел Вронски.

След „масирана атака“ срещу Украйна от Русия, Полша активира „всички системи за противовъздушна отбрана, всички системи на военновъздушните сили“, каза министърът на отбраната на страната Владислав Косиняк-Камиш.Той каза, че ракетата е щяла да бъде свалена, "ако е имало някаква индикация, че е насочена към цел на полска територия".

„Въздушното пространство на Полша беше нарушено от една от крилатите ракети, изстреляни през нощта от военновъздушните сили... на Руската федерация“, пише армията в X.

„Обектът е прелетял през полското въздушно пространство над село Осердов (Люблинско воеводство) и е останал 39 секунди“, се казва в изявлението и се добавя, че е бил проследен от военен радар през целия си полет.

„Полската армия непрекъснато наблюдава ситуацията на украинска територия и остава в постоянна готовност, за да гарантира сигурността на полското въздушно пространство“, казаха от армията.

Подобен инцидент се случи на 29 декември 2023 г., когато руска ракета навлезе в полското въздушно пространство за няколко минути, преди да се върне в Украйна. През ноември 2022 г. двама души бяха убити, когато украинска противовъздушна отбранителна ракета падна в полското село Пржеводов, близо до украинската граница.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна