Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осъдиха община за ухапване от котки

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шуменка, която била ухапана от две безстопанствени котки, осъди община Шумен за обезщетение от 2500 лева за преживени болки и страдания. Към това се добавят и 50 лева имуществени вреди за заплатено съдебномедицинско удостоверение. 

Решението е на Районния съд в Шумен от миналата седмица и за първи път се случва гражданин да спечели дело срещу общината за вреди, понесени от котки.

До момента са постановявани решения само за бездомни кучета.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Шумен. 

Случката е от август миналата година. Жената разхождала кучето си, когато изпод паркиран автомобил излезли две котки. Нахапали я в областта на подбедриците на двата крака и пострадалата окървавена стигнала до близък магазин. На инцидента имало и очевидка. В болница ѝ била поставена противобясна ваксина, наложило се една от раните да бъде шита, наложило се и антибиотично лечение.

Заключението на съдебен медик било, че е възможно раните да са нанесени от съзъбие на котка. 

След инцидента от Общинския приют за бездомни животни „Тонка Петрова“ прибрали една котка от района, където жената била ухапана – ул. „Панайот Волов“. Потърпевшата не могла да даде точно описание, но посочила сив цвят.

Според техния отговор по делото за първи път гражданин се жалва от агресивни котки както в този район на Шумен, така и в целия град. Според наблюденията им на адреса имало много котки, но не е ясно дали са бездомни, защото в един момент са на улицата, а в друг по мазета и гаражи. 

Според съда Общината е следвало да предприеме мерки за ограничаване на популацията на котки в района, чрез тяхната кастрация или настаняването им в приют, предвид, че районът е жилищен.

Общината като отговорна за непозволеното увреждане дължи и 735 лева деловодни разноски на ухапаната и стресирана жена. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна