Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на акциите на социалната медия на Тръмп с 50% при дебюта ѝ на борсата Nasdaq

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Акциите на Trump Media & Technology Group (TMTG) поскъпнаха с повече от 50% при дебюта на социалната медия на Доналд Тръмп на борсата Nasdaq във вторник.

Дебютът ѝ на борсата стана възможен, след като компанията получи разрешение да се слее с  Digital World Acquisition Corp. DWAC е американска компания за придобиване със специално предназначение, основана през 2021 г. (т.нар. SPAC компания).

Акциите се търгуват под името DJT (първите букви на Donald J. Trump), като в началото на днешната търговия поскъпнаха към 78 долара за една акция преди да върнат към нивото от 70 долара, бележейки ценови ръст в рамките на деня от близо 50%. Ден по-рано акциите на компанията DWAC, която беше използвана за листване на TMTG на борсата, поскъпнаха с над 35%.

По този начин пазарната капитализация на TMTG доближи 10 млрд. долара, като делът на Доналд Тръмп в нея вече се оценява на около 5,7 млрд. долара, тъй като той притежава 58% от акциите. Комисията за цени книжа и борси обаче блокира продажбите на притежаваните от Тръмп акции в компанията за шест месеца.

Преди да излезе на борсата, Trump Media & Technology Group досега не успяваше да реализира печалба, губейки 49 млн. долара през първите девет месеца на миналата година и осигурявайки приходи за едва 3,4 млн. долара.

"Пазарната оценка на бизнеса на социалната медия на Тръмп е прекалено висока в сравнение с основните финансови показатели на компанията", отбеляза Томас Хейс, председател на Great Hill Capital.

"Тази пазарна оценка може би по-скоро се дължи на ентусиазма на поддръжниците на Тръмп, отколкото да представлява разумна оценка на основните бизнес перспективи на компанията", добави той. 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна