Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

S&P потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на САЩ на ниво "AA+"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Агенция S&P Global Ratings запази непроменен дългосрочния и краткосрочен суверенен кредитен рейтинг на САЩ на нива съответно от "AA+" и от "A-1+", като в същото време потвърди и "стабилната" кредитна перспектива.

Рейтинговата агенция цитира благосъстоянието, устойчивостта и разнообразието на икономиката на САЩ като ключови фактори, които, заедно с гъвкавата икономическа политика на страната, доведоха до това потвърждаване на кредитния рейтинг.

"Очакваме Фед да се справи с предизвикателствата за намаляване на вътрешната инфлация и справяне с уязвимостите на финансовите пазари", се посочва в доклада на S&P, като се добавя, че високият нетен държавен дълг и дефицитите остават основните фактори, които ограничават нивото на суверенния кредитен рейтинг на водещата световна икономика.

S&P Global Ratings очаква БВП на САЩ да нарасне с 2,5% през 2024 г., прогнозирайки, че растежът ще бъде средно около 1,7% през периода 2025-2027 г.

Агенцията също така очаква осреднена инфлация от 2,8% през настоящата година, след което тя да отслабен през следващите няколко години до целевото ниво на Федералния резерв от 2 на сто.

S&P прогнозира, че общият държавен дефицит на САЩ ще бъде средно около 6,0% от БВП през следващите години, като нетният държавен дълг ще надвишава 100% от БВП до 2026-2027 г. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна