Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Wood Mackenzie:

Над 20% от световния капацитет за рафиниране на петрол е изложен на риск от затваряне

Повече от една пета от световния капацитет за рафиниране на петрол е застрашен от затваряне, тъй като отслабват маржовете на печалба на бензина и нараства натискът за намаляване на въглеродните емисии, установи енергийната консултантска компания Wood Mackenzie в анализ, публикуван в четвъртък и цитиран от агенция Ройтерс.

От 465 анализирани рафиниращи актива, консултантската компания определи около 21% от глобалния рафиниращ капацитет за 2023 г. като имащ известен риск от закриване.

В Европа и Китай има най-голям брой високорискови обекти, което излага на опасност около 3,9 милиона барела на ден рафиниращ капацитет, установи Wood Mackenzie въз основа на оценката си за нетните парични маржове, разходите за въглеродни емисии, собствеността, околната среда инвестиционна и стратегическа стойност на рафинериите.

Съществуват 11 европейски обекта, които представляват 45% от всички високорискови рафинерии, сочи още докладът. Около 30 европейски рафинерии вече са затворени от 2009 г. насам, показват данни на индустриалния орган Concawe, като близо 90 все още работят.

Тази поредица от затваряния е предизвикана от конкуренцията от по-нови и по-сложни заводи за преработка на петрол в Близкия изток и Азия, както и от въздействието на коронавирусната пандемия.

Според анализа на Wood Mackenzie, маржовете на бензина се очаква да отслабнат до края на това десетилетие, тъй като търсенето намалява и санкциите срещу Русия бъдат облекчени, докато очакваните въглеродни данъци трябва да започнат да оказват влияние.

Оперативните разходи могат да се повишат толкова много, че "затварянето може да е единственият вариант", коментира Ема Фокс, старши анализатор в Wood Mackenzie.

Междувременно огромната петролна рафинерия в Нигерия Dangote може да сложи край на продължилата десетилетия търговия с бензин от Европа към Африка на стойност 17 милиарда долара годишно, оказвайки натиск върху европейските рафинерии, които вече са изложени на риск от затваряне поради засилената конкуренция. Рафинерията Dangote с капацитет до 650 000 барела на ден започна производство през януари, но не беше включена в анализа на Wood Mackenzie.

Седемте високорискови обекта в Китай, цитирани в анализа на компанията, са малки независими рафинерии. Понякога наричани "чайници", тези рафинерии са обект на по-строги правителствени разпоредби и се конкурират с по-големите интегрирани обекти, които обикновено са държавна собственост и са по-сложни. 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна