Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучване: ЕЦБ ще понижи лихвите през юни, но не е ясно какво ще последва

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни, според огромен брой икономисти, участвали в последна анкета на агенция Ройтерс. Само малка част от тях обаче очакват това да бъде началото на трайна политика на намаляване на лихвите с общо 100 или повече базисни пункта до края на 2024 г.

В последно време редица членове на ЕЦБ подкрепиха идеята за намаления на лихвените проценти най-вероятно през юни, но по-рано този месец управителят на централната банка Кристин Лагард каза, че банката не може да се ангажира да продължи с лихвените понижения след това.

Скоростта на съкращенията вероятно ще зависи до голяма степен от икономическите данни, особено инфлацията в еврозоната, която през февруари беше 2,6% - все още над целевото ниво на ЕЦБ от 2 на сто. Ръстът на заплатите също ще играе роля при това, дали ще има устойчиво отслабване на инфлацията.

Всичките анкетирани от Ройтерс 77 икономисти в периода 25-28 март, очакват ЕЦБ да запази лихвения процент по депозитите непроменен на 4,00% на следващото заседание на 11-ти април, като 68 от тях (около 90%) прогнозират, че първото намаление ще бъде факт през юни. Това е в съответствие с пазарните очаквания.

Марко Вали от UniCredit отбеляза:

"Централната банка ясно сигнализира, че юни е най-вероятният момент за първо намаление на лихвените проценти, но пътят след това остава доста несигурен и темпът на понижение ще зависи изцяло от данните. Смятаме, че ЕЦБ ще иска да действа внимателно и потвърждаваме очакванията си, че тази година ще има три намаления на лихвените проценти с по 25 базисни пункта -  по едно през следващите три тримесечия, последвано от подобни стъпки през следващата година, докато се достигне до по-неутрално лихвено ниво, вероятно в областта на 2%".

Само девет от 77-те икономисти в последното проучване на Ройтерс казаха, че ЕЦБ ще изчака до след юни, за да започне да намалява лихвите. 19 от 34 респонденти пък посочиха, че първото намаление на лихвите е по-вероятно да дойде по-късно, отколкото по-рано от очакваното.

Няма обаче ясен консенсус относно степента на намаления на лихвите, които ЕЦБ ще направи тази година. Малко над половината, или 39 от 77 икономисти, очакват понижение на лихвите ставки с общо 100 или повече базисни пункта, докато останалите 38 виждат по-скромно сумарно намалени с общо 75 или по-малко базисни пункта.

Също проучване сочи, че икономистите очакват инфлацията да се понижи допълнително през следващите тримесечия, но няма да достигне целта на ЕЦБ от 2% до второто тримесечие на 2025 г.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна