Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Google се съгласи да изтрие милиарди данни за сърфирането в мрежата заради колективен иск

Снимка: Ройтерс

Google заяви, че ще изтрие милиони записи на сърфирането на потребители като част от уреждането на колективен иск, в който се твърди, че компанията е проследявал хора без тяхно знание, съобщава Блумбърг.

Делото, заведено през 2020 г., твърди, че поделението на компанията майка Alphabet Inc. тайно е събрало данни от хора, използващи популярния уеб браузър Chrome в частен режим на сърфиране "инкогнито". Въпреки че тази функция позволява на потребителите да изключат събирането на данни, когато използват браузъра Chrome, други инструменти на Google, използвани от уебсайтове, като рекламна технология, така или иначе събират техните данни, според заведеното дело.

Компанията Google се съгласила през миналия декември да изтрие "милиарди" записи на данни, които отразяват личното сърфиране на хората, според подробности, които бяха оповестени публично в понеделник вечерта в дело във федералния съд на Сан Франциско. Google също така каза, че е направила няколко промени в своите разкрития, за да изясни как се събират данните на хората, както и каква дейност се вижда от уебсайтовете, когато потребителите сърфират в режим "инкогнито". Компанията се съгласи за следващите пет години да позволи на потребителите в режим "инкогнито" да блокират т.нар. "бисквитки" на трети страни.

Въпреки че ищците поискаха 5 милиарда долара обезщетение, споразумението не включва плащане от страна на Google. Вместо това завелите делото лица ще могат да търсят обезщетение, като подадат свои собствени жалби срещу Google в американските щатски съдилища, сочат съдебните документи. Около 50 души вече са го направили, казаха адвокатите на ищците.

Адвокатите на ищците, водени от адвокат Дейвид Бойс, нарекоха споразумението "новаторско" и "историческа стъпка" в изискването големите технологични компании да бъдат прозрачни за потребителите относно това как събират и използват данните. Съгласието на Google да изтрие със задна дата потребителска информация е значителна отстъпка, тъй като формира гръбнака на доходоносния рекламен бизнес на компанията, който зависи от качеството на нейната търсачка.

Това решение идва в момент, когато Google е изправен пред множество регулаторни предизвикателства в САЩ и в чужбина, на фона на нарастващите опасения за това как технологичните гиганти използват огромните количества данни, които събират от потребителите.

Споразумението осигурява "съществено облекчение" за ищците, според техни представители по делото, които включват адвокати от адвокатските кантори Boies Schiller Flexner и Morgan & Morgan.

Споразумението също така предотврати започването на процес, който беше насрочен за февруари, в година, която се очаква да бъде една от най-натоварените в съдилищата по отношение на Google. Съдебният процес по дело на Министерството на правосъдието на САЩ и коалиция от държавни прокурори, обвиняващи компанията в нарушаване на антитръстовите разпоредби чрез незаконно монополизиране на дигиталната реклама, е насрочен за септември, а подобно дело от Тексас и други щати, оспорващи практиките на рекламните технологии, е планирано за март 2025 г.

В трето дело американски съдия във Вашингтон трябва да изслуша заключителните аргументи през май за забележителен федерален антитръстов процес, който твърди, че компанията Google е монополизирала незаконно пазара на онлайн търсене.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени