Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МФ очаква бюджетен излишък от 400 млн. лв. към края на първото тримесечие

Снимка: БГНЕС

Бюджетното салдо към края на март може да се окаже на излишък от 400 млн. лева (0,2% от прогнозния БВП), става ясно от предварителните данни на Министерството на финансите за първото тримесечие на 2024 г.

Подобрението на бюджетната позиция се дължи на приходите, помощите и даренията по Консолидираната фискална програма (КФП), които нарастват с около 7,5% (с 1,1 млрд. лв.) спрямо същия период на 2023 г., достигайки 15,8 млрд. лева. Данъчните приходи нарастват в номинално изражение с 0,3 млрд. лв., приходите от осигурителни вноски се повишават с около 0,5 млрд. лв., приходите от преки данъци – с около 0,2 млрд. лв., а косвените данъци са близки до отчетените за първото тримесечие на 2023 година.

Отчита се базов ефект в частта на другите данъци, като целевите вноски от производителите на електрическа енергия по бюджета на Фонд "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС)  намаляват във връзка с нормализирането на цените на електрическата енергия на Българската независима енергийна борса, посочва финансово министерство. То отбелязва, че в края на месец март ФСЕС изплати в пълен размер всички задължения към производители на електрическа енергия в изпълнение на чл. 36б, ал. 1 от Закона за енергетиката.

В същото време разходите по Консолидираната фискална програма (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към края на март 2024 г. са в размер на 15,4 млрд. лева, което е 18,9% от годишните разчети. Нарастване има при социалните разходи, вследствие на изплатените по-високи пенсии, след влязлото в сила увеличение от юли 2023 г., както и на по-високите разходи за персонал, след увеличението на възнагражденията на педагогическия персонал и при някои други администрации, което беше прието в средата на миналата година.

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена към 31.03.2024 г. от централния бюджет, възлиза на 0,3 млрд. лв., което е в изпълнение на действащото към момента законодателство в областта на собствените ресурси на ЕС.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна