Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания, Испания и Полша искат обяснения от Израел за удара срещу хуманитарни работници

Служители на ООН на мястото на удара срещу хуманитарния конвой.
Снимка: АФП

Великобритания, Испания и Полша призоваха Израел да даде пълни обяснения за въздушния удар, при който вчера в Ивицата Газа загинаха седем хуманитарни работници, предаде АФП.

При извършен вчера израелски удар в Газа са загинали седем хуманитарни работници от организацията за предоставяне на хранителна помощ "Световна централна кухня", съобщи днес американската неправителствена организация.

Работниците са предоставяли необходимата храна, пристигнала по море вчера, когато станали обект на израелски удар.

Конвоят е бил ударен, след като е потеглил от склад в Деир ал Балах в централна Газа с повече от 100 тона храна, която била доставена по море

Загиналите са граждани на Австралия, Полша, Великобритания, един човек с двойно американско и канадско гражданство, както и най-малко един палестинец, уточнява организацията, основана от известния готвач Хосе Андрес.

"Призоваваме Израел незабавно да разследване и да предостави пълни и прозрачни обяснения на това, което се е случило", заяви британският външен министър Дейвид Камерън.

Преди това полският му колега Радослав Шикорски каза, че е поискал от израелският посланик във Варшава "незабавни обяснения" за атаката. Една от жертвите е полски гражданин.

От своя страна полският премиер Педро Санчес настоя Израел, "колкото се може по-скоро да изясни" ситуацията с удара.

Според "Световна централна кухня" работниците са предоставяли необходимата храна, пристигнала по море вчера, когато станали обект на израелски удар.

"Инцидентът бе проучен на най-високо ниво, за да разберем обстоятелствата около случилото се. Ще започнем разследване, за да го разгледаме допълнително. Това ще ни помогне да намалим риска от повторна поява на подобно събитие", посочи говорителят на Израелските отбранителни сили, контраадмирал Даниел Хагари, в изявление, разпространено от израелското посолство у нас.

"Ще стигнем до дъното на това и ще споделим нашите констатации прозрачно", обеща той и съобщи, че израелските военни са поднесли съболезнования на семействата на жертвите.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени