Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анализатори: Израел прекрачи линията с удара в Дамаск

Антиизраелска демонстрация в Техеран, 1 април 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Смъртоносен удар срещу иранската дипломатическa мисия в Дамаск, за който обвиняват Израел, може да доведе до разрастване на конфликта в Газа в региона – ескалация, която Техеран се опитва да избегне, смятат анализатори, цитирани от АФП.

Ударът в понеделник срина консулската пристройка на иранското посолство и уби 13 души, включително седем членове на иранския корпус Стражи на ислямската революция. Сред тях са двама високопоставени командири на "Ал Кудс" – подразделението за операции в чужбина – бригадните генераели Мохамед Реза Захеди и Мохамад Хади Хаджи Рахими, съобщиха ирански официални лица.

Али Ваез от Международната кризисна група нарече атаката "значителна ескалация":

"С удар срещу ирански дипломатически обект Израел прекрачва линията".

След месеци на боеве с подкрепяното от Иран ислямистко движение "Хамас" в Газа Израел сега засилва операциите си срещу ирански и проирански командири в Ливан и Сирия, което според наблюдатели може да доведе до пълномащабна война.

Иран отрича предварително да е знаел за плановете на "Хамас" за кървавата атака в Израел на 7 октомври м.г., която даде началото на настоящия сблъсък. Но Техеран е един от най-сериозните поддръжници на "Хамас" и подкрепя множество въоръжени групировки, които заедно с "Хамас" атакуват Израел. Една от тях е ливанската "Хизбула", която ежедневно си разменя удари с еврейската държава от месеци.

Въпреки че Иран е казвал, че иска да избегне пълномащабна война върховният лидер аятолах Али Хаменей предупреди днес, че "Израел ще бъде наказан" за удара в Дамаск, а президентът Ебрахим Раиси заяви, че нападението "няма да остане без отговор".

Басам Абу Абдалах, който оглавява Центъра за стратегически изследвания в Дамаск, близък до сирийското правителство, заяви, че преди понеделник "е имало правила, но сега говори за пълномащабна война между Израел и оста на съпротивата".

Иран и привържениците му използват този термин за алианса на въоръжени групировки в региона, които споделят антиционистки и антиамерикански позиции.

"Ясно, че сега тенденцията е към ескалация", каза Абу Абдала и допълни: "Може да видим увеличаване на атаките срещу бази на САЩ в Сирия, Ирак или другаде".

В края на януари проирански групировки заявиха, че прекратяват атаки срещу американски военни в Ирак и Сирия, за да избегнат регионална ескалация, след като Багдад и Техеран обяви, че се противопоставят на тяхната кампания.

Но днес "Хизбула" предупреди, че ударът срещу иранското консулство "няма да остане ненаказан и без отмъщение".

"Иран по вероятно да потърси сметка от Израел индиректно или през партньори и проксита в региона", прогнозира Ваез.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна