Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър поиска намесата на Урсула фон дер Лайен заради кризата с мигрантите

Никос Христодулидис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипър е в състояние на имиграционна криза, обяви президентът Никос Христодулидис във вторник вечерта. Той съобщи, че се е свързал с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен с молба за нейната намеса, за да се спрат масовите пристигания на незаконни сирийски мигранти по море от Ливан. Те продължават вече три денонощия поред.

Президентът Никос Христодулидис е обсъдил с Урсула фон дер Лайен „изключително тревожното“ нарастване през последните дни на потоците от сирийски мигранти, идващи от Ливан, и я е помолил лично да разговаря с ливанските власти за предотвратяването им.

Отговорност на правителството в Бейрут е да не позволява на мигранти да напускат страната и да отплават за Кипър, за което Европейският съюз му предоставя значителна финансова помощ, подчерта президентът.

Той заяви, че напълно разбира предизвикателствата, пред които е изправен Ливан с имиграционния натиск от Сирия, но „износът на мигранти към Кипър не трябва да бъде отговорът и не може да бъде приет“.

От неделя следобед до вторник сутринта в три големи групи в Кипър пристигнаха общо 10 лодки с близо 500 сирийци.

Още три лодки с десетки мигранти бяха засечени да плават към кипърския бряг във вторник вечерта и това е четвъртото масово пристигане в рамките на три дни. Спасителната операция продължава и през нощта.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна